dimarts, de febrer 06, 2007

La humanitat

Rebem una educació misantròpica, des que entrem a l’escola fins que arribem a la universitat. I una vegada ets a les facultats, ja pots resar per a que et toqui algun professor que no segueixi en la mateixa línia. Es tendeix, sempre, a desmitificar els grans personatges de la història, a destapar els seus vicis ocults i a justificar les seves gestes en les clàssiques teories conspiracionistes que avui en dia són l’argument base de tota teoria antiamericana. És habitual desprestigiar la imatge de reis i senyors, de grans inventors o polítics, de totes les personalitats transcendents. S’acostuma a assegurar que tot el que feien ho feien per a benefici propi o que, per fer-ho, van haver d’aixafar col·lectius sencers. Segurament és així en la majoria dels casos, probablement l’egoisme d’uns ha estat el motor de la humanitat i el que l’ha fet avançar a base de gestes i descobriments, de batalles o de cossos de legislació. El que és estúpid és treure importància a les fites de la nostra història basant-se en què aquestes accions no es van dur a terme per voluntat pura i angelical sinó per tàcits interessos ocults. I és estúpid fer-ho perquè, al capdavall, fos com fos, sigui com sigui, són aquests els events de la història. I d’aquestes efemèrides venim i som, i si tenim avions que creuen el cel, i si tenim roba que ens encanta i ordinadors i Internet és gràcies a la humanitat, a la civilització que durant segles ha anat cuinant el nostre futur. A ulls de la docència catalana, a ulls dels moderns antisistema, ningú no fa res de franc i tothom és egoista. Bé, d’acord, és possible que Amèrica salvés França dels nazis per interessos propis i és possible que la història es mogui a causa de l’autointerès. També és veritat, però, que ara vivim molts més anys i ho fem millor. Així que, per què no podem tenir una mica de fe en la humanitat?

2 Comments:

Blogger Ferran Caballero said...

Crec que la fe en la humanitat és l'única fe que l'home es pot permetre. Més que res perquè sense creure en els humans és molt difícil mirar-se al mirall cada matí.

2/06/2007 12:51 a. m.  
Blogger Guillem Casas said...

Em fa mal sempre dir-ho però jo soc dels que pensa que un holocaust jueu tenia que passar, una guerra dels 30 anys també, les guerres mundials, que hi hagi fam el món... és inevitable, és l'humanitat.

Ara bé, la meva postura davant d'això és, òbviament, la de volguer canviar els defectes que ja hem viscut com a humans.

2/06/2007 1:19 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home