divendres, de desembre 29, 2006

Sobre la privatització d'una sola universitat

Mentre sopàvem, amb el Nucli Dur, alegrement al Citrus ara fa un parell o tres de dies, va sorgir el tema de l'educació pública o privada. Lògicament, ja fa temps que vam superar la disjuntiva entre les dues opcions decantant-nos de manera radical i incondicional cap a la segona d'elles. Aquesta vegada, però, la qüestió que es llençava era la següent: Donada la situació actual, i assumint que no podríem suprimir l'Estat del Benestar en aquest precís instant, quina seria la nostra resposta si ens proposessin privatitzar una sola de les universitat catalanes, deixant a la resta tal i com es troben, és a dir, ocupades i dirigides pel funcionariat. Un de nosaltres, la identitat del qual no serà desvetllada, per alleujament de la seva bona reputació, inicià una espantosa cantarella socialdemòcrata en què afirmava que això seria discriminar els uns dels altres sense cap motiu aparent. Algú altre, amb molt d'encert, indicava que, des del punt de vista de l'utilitarista liberal, seria fantàstic tenir ni que fos un centre privat ja que causa més plaer/utilitat, la situació de 9 - 1 que la de 10 - 0. De passada aprofità l'argument per incidir sarcàsticament en la manca d'esperit liberal del company. La qüestió clau, però, fou la de quina seria la nostra resposta en cas que es proposés privatitzar la nostra universitat i no cap altre. En aquest cas, al menys jo, tinc molt clar que la meva resposta seria negativa ja que, de moment, em produeix més utilitat pagar menys que pagar més. En aquesta situació es veu clar que, com aportava l'únic socialdemòcrata de l'ND, hi ha una clara discriminació en el moment de privatitzar una sola universitat. Tot i així, segueixo estant molt a favor de que es privatitzi un sol centre, sempre, és clar, que aquest no sigui el meu. Si d'aquest comentari voleu extreure que sóc un egoista no cal que us hi esforceu gaire, que ja us ho dic jo, que ho sóc. Crec, que, de fet, la correcta actitud liberal és aquesta, tot i que en aquest cas vagi contra la doctrina del lliure mercat ja que, al capdavall, primer hi ha l'autointerès i, després, si vols, la lliure competència.

4 Comments:

Anonymous Anònim said...

Bé. El tema està, doncs, en que sou liberals i veieu que, en certa manera, depeneu de l'Estat.

Vaja home, quin gran descobriment!

Privatitzar serveis públics no te cap sentit. Per a això aneu directament als privats existents a oferir demanda. No?

En fi, debeu haver tret ja molts temes al Citrus com per a arribar a aquests extrems, jeje!

Apa siau!

12/29/2006 3:04 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Aquest és el típic problema d'absència de vel d'ignorància. És inevitable, Rawls està a les vostres ments.

Per cert (li pregunto a la personificació del nucli dur) teniu opinió consensuada sobre l'utilitarisme? Ho dic per un comentari del senyor de la Torre al meu blog de far un parell de dies... crec que això de l'utilitarisme es més un argument per utilitzar y/o refutar quan convé que no pas un corrent filosòfic a seguir.

Salut!

12/29/2006 3:33 a. m.  
Anonymous Anònim said...

1r. A Catalunya ja hi ha universitats privades, com, per exemple, la UIC. Vés a visitar-la i deixa els altres en pau. Per tant, Catalunya no té un dèficit d'universitats privades.

2n. La vostra situació té un nom. Sou els anomenats "quieroynopuedo". Hi ha certa bibliografia sobre la qüestió. Tranquils, amb tenacitat i esforç, hi ha cura.

Salut i bon Treball!

12/29/2006 3:13 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Raül, doncs aquí diferim en el sentit de l'autointerès. A mi em genera més utilitat que privatitzin la Pompeu a que no ho facin tot i que hi estudiï allà.

Per què?

1)Donat el model que es proposa (donades les circumstàncies actuals) bé seria possible matricular-se a una altra universitat pública un cop alliberada (privatitzada) la Pompeu.

2)La "utilitat intel·lectual" que em provoca l'alliberament de la UPF és major que a la "utilitat material" dels 700EUR que haig de pagar en la matrícula.

3)És de suposar que la privatització de la universitat comportés menys despesa pública, per tant menys necessitat d'ingressos, per tant menys impostos, per tant menys espoli fiscal al ciutadà, per tant més llibertat.

12/29/2006 4:13 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home