diumenge, de desembre 24, 2006

El Nadal i el judaisme

Tal dia com avui, ara deu fer, si fa no fa, uns 2000 anys, una tal Maria i un tal Josep, de Natzareth, viatjaven a través de Palestina, camí de Betlem. Aquella mateixa nit, la dona, que estava en avançat estat de gestació, trencà aigües i hagueren de buscar una establia on pogués donar a llum a la criatura, a la qual posarien de nom Jesús. De sobte, tot de pastors s'aproparen al lloc on el nouvingut plorava de fred, una aura de llum embolcallava el pessebre, tot indicant que aquell era el fill de Déu. És a partir d'aquest moment que el poble jueu s'escindeix en les seves creences. Alguns, convençuts que aquell nadó és realment el Messies, li reten culte i homenatge, establint una religió que és, avui, una de les més importants del planeta. La resta, més realistes, em sembla, veuen que aquell nen no pot ésser cap salvador i que, a més la seva arribada al món no coincideix amb la profecia que l'anunciava. Vaja, que sense ànims de ser irrespectuós, ni molt menys, sembla ser que aquell nen fou designat salvador pràcticament a l'atzar. D'aquest darrer grup de gent, que no acceptà Jesús com el Messies, en deriva l'actual judaisme. Ells encara esperen l'arribada de l'autèntic Salvador, d'un Salvador que ho sigui en efecte. Jesús, al capdavall, visqué 33 anys predicant i fent molt bones obres, dignes de menció, sens dubte, com avui l'Església catòlica fa. Però salvar, el que es diu salvar, no salvà el poble jueu de pràcticament res. Els jueus d'arreu del món encara avui esperen un senyal, un senyal diví que els alliberi de la seva apocalíptica mala sort i de tot l'odi que es professa cap a ells. Aquesta nit és la nit de Nadal i mig món ho celebra. Ells també, adaptats com estan a la tradició anglosaxona i respectuosos i discrets com solen ser. Encara esperen, però, encara esperen l'arribada del veritable Salvador.

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

Aquest Salvador, no es dirà de cognom Sostres, per casualitat?

12/24/2006 2:58 p. m.  
Anonymous Anònim said...

"Vaja, que sense ànims de ser irrespectuós, ni molt menys, sembla ser que aquell nen fou designat salvador pràcticament a l'atzar."

(Jesus)"Però salvar, el que es diu salvar, no salvà el poble jueu de pràcticament res."

Company, és molt gros el que dius! Una cosa és que t'agragi el poble jueu pel que representa, i una altra que falsis el cristianisme així, sense immutar-te.

Alguns encara creiem en aquestes coses.

12/24/2006 3:04 p. m.  
Anonymous Anònim said...

A part de que em sembla una aberració el que has escrit avui, deixa'm que et corregeixi en un parell o tres de coses.

Per començar, deu fer, si fa no fa, 2007 anys justos, no?

Continuaré dient que aixó de que la manera en que nasqué Jesús no és com deien les profecies m'agradaria saber d'on t'ho has tret.

En totes les Bíblies que puguis llegir (si és que mai has tingut l'interès de fer-ho) al final de la geneología de Jesús, el seu naixement, l'adoració, la fugida a Egipte, els innocents d'Herodes, i la tornada hi veurás una frase força curiosa: "Así vino a cumplir-se lo que estaba predicho en la escrituras de los profetas". (Així ho diu en la meva Bíblia castellana).

Ja se que em sortiràs amb allò de que a tu la Biblia (i coses lletges) i que no t'ho creus i altres coses.

Solament demano respecte per a la religió més important del planeta (i no una de les més...) i un xic de documentació.

Per cert, amb el que han sofert els jueus encara és hora que en vegi signes d'hospitalitat i pacifisme en l'actualitat.

Perdona el to del comentari però no m'ha semblat gens correcte.

Bon Nadal.

12/24/2006 8:12 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home