dimecres, de desembre 27, 2006

Sobre l'habitatge

Efectivament un habitatge costa ara molt més del que ho feia anys enrera. No és una qüestió d'inflació moderada sinó un autèntic creixement. La comparativa, per a fer-ho proporcional, ens indica que per a comprar un pis, són necessàries moltes més mensualitats d'un salari estàndard del que ho eren abans. Els pisos són més cars, això està clar. Ara bé, d'aquí a dir que la culpa de tot això és del govern i dels bancs hi ha un bon tros. En primer lloc cal dir que no són ni els uns ni els altres els que decideixen el preu de l'habitatge, això, com bé hauríeu de saber, ho fa el mercat, la llei de la oferta i la demanda, és a dir, nosaltres. Si el preu dels pisos ha pujat és simplement perquè hi ha més gent disposada a comprar-ne, vet aquí que això no vulgui dir que ara vivim millor del que ho feien els nostres pares. També m'agradaria apuntar que, ja que el valor de l'habitatge ha pujat, ens podríem alegrar en el sentit què quan aconseguim tenir-ne un en propietat som molt més rics del que ho eren antigues generacions en adquirir-lo. Per acabar-ho d'adobar hi ha tota aquesta cantarella que molts joves fan, la lletania aquella de que als nostres pares els hi costava molt menys esforç fer-se amb un lloc per viure. Pregunteu, als vostres pares i avis, si tenien la mateixa despesa que nosaltres en Internet, viatges a Londres, roba de marca, cinema i d'altres capricis contemporanis. Pregunteu-lo i ja m'explicareu. És sempre la mateixa història de buscar la cara fosca i explicar-ho i difondre-ho com si el món s'acabés. Feu l'exercici contrari i potser us sorprendrà saber que no hi ha per tant. El preu dels pisos puja, vivim millor. L'esperança de vida és més llarga, vivim millor. Ens costa més pagar una llar perquè podem gaudir de molts més serveis que, òbviament, s'han de pagar, vivim millor.

5 Comments:

Anonymous Anònim said...

Molts et diran que aixó del sviatges a Londres ho deus fet tu, però que ells no.

Esstic d'acord amb que el motiu de la pujada de preus de l'habitatge no és, ni més ni menys, que la gent els compra. Simple preu d'equilibri tenim¡nt en compte hipoteques i demés.

Que é suna putada. Sí noi, però què hi farem. Així és el mercat!

12/27/2006 2:39 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Home Raül, tant com dir que el jovent no pot accedir a un habitatge perquè ens gastem més diners amb roba de marca... Potser és un argument molt demagog, inclús més que l'estàndard ND.

No sé quina pot ser la solució, pero el que crec que està clar és:
1. L'habitatge no és un bé com d'altres. Ja sigui per les seves peculiaritats, pel seu estatus de "dret" o per X motius.
2. No és la compra l´única alternativa.
3. No és un mercat basat en la competència perfecte. (pensant una mica, quin ho és?)
4. No crec que la millor solució sigui la proposada pel regidor, tot comentant: És una putada, qué hi farem.

Cuida't

12/27/2006 3:06 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Raül, em permetràs corregir-te però jo sí que crec que una de les causes de l'alt preu dels pisos és culpa del govern. Per què? Doncs perquè les putes velles comunistes de buròcrates que ens governen declaren no urbanitzable els terrenys que els passa pels collons amb la conseqüent reducció de l'oferta de pisos i increment dels preus.

Solució? Liberalitzar el sòl (proposta inclosa en el PP català en el programa electoral de les ultimes eleccions).

12/27/2006 10:31 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Quina gent més pesada, per favor. Com apunta el vicepresident Laporta, a mi també em sembla curiosa la cantarella ecosocialista:
NO volem més sòl edificable i VOLEM més oferta de pisos.

12/28/2006 1:19 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Sí home! Lliberalització de sol! Oleee!! Me'n vaig a Marbella tú!

12/28/2006 3:29 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home