dijous, de desembre 28, 2006

La decisió del president Truman

L'Enola Gay va deixar anar aquella temible bomba i Hiroshima va desaparèixer del mapa. El dolor i l'angoixa del moment es prolongà durant anys, mostrant-nos la nostra desconeixença sobre els límits humans. La bomba atòmica, però, fou la gran sort del poble japonès i l'horror hauria estat molt més esgarrifós si el president Truman no hagués ordenat aquell bombardeig i el de Nagasaki, poc després. El govern americà havia fet múltiples propostes de rendició a l'Emperador del Japó, aquest, però, no va cedir i va continuar alineat amb el III Reich. Washington tenia dues opcions, envair el país o llençar bombes nuclears fins aconseguir la rendició incondicional de l'enemic. Pel cap baix, la invasió de l'arxipèlag hauria costat un milió de baixes tan sols entre els militars americans. Harry S. Truman, doncs, no tingué més remei que ordenar la utilització d'aquella arma infernal i devastadora que és la bomba nuclear. No hi havia cap altre camí, això està clar, i Truman l'encertà de ple, aconseguint la rendició japonesa durant els escassos dies que van seguir a les dues terribles detonacions. La bomba atòmica, doncs, havia salvat centenars de milers de vides tot i la seva naturalesa devastadora i va aconseguir acabar una guerra que es tornava cruenta i brutal. Naturalment que va ser dramàtic haver d'arribar aquest punt, tant de bo mai no ens ho tornem a trobar. Naturalment que la immensa majoria de morts i afectats no es mereixia res de tot el que va passar, però la guerra era aquella i cada dia hi moria gent, la guerra avançava i no hi havia sortida. Amb la perspectiva del temps tan sols podem reconèixer que aquella maniobra va ser la que tocava i, lògicament, prendre consciència i lluitar per a que mai més cap president hagi de trobar-se en la mateixa situació en què Harry Truman va estar. Amputar el membre gangrenat o sacrificar el pacient. Per mi està molt clar.

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

¿Per què dues bombes?

12/28/2006 1:05 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Em vas dir que no estaria del tot en desacord amb aquest article.

Amic meu, per on vols que la agafi aquesta barbaritat que dius?

En primer lloc dius que salva vides. Ah si? Seran vides americanes perquè de japoneses més aviat diria que el balanç em surt encara més negatiu.

No ho trobes d'espantosament cobard matar a civils per a convèncer a algú?

No se com volies que aixó "m'agradés" si, per començar, ja saps que jo m'oposo a tota guerra, tota arma i tota mort, per molt idealista que et sembli.

Company, per mí, llençar una bomba atòmica no te perdó de Déu i punt. A més a més, l'amic Julio et fa una bona pregunta.

Si realment era per a convèncer a algú, en van llençar dues per si les mosques algú no quedava convençut o què?

El pobre desgraciat a qui li va tocar tirar aquesta bomba, no deu haver pogut dormir més en tota sa vida. De fet, d'ell només se que tenia el cognom adecuat per a realitzar un acte d'aquestes característiques.

"No hi havia cap altre camí, això està clar". Perdona, com dius??? No em puc creure que afirmis aixó.

I encara hi afegeixes: "Truman l'encertà de ple". Angela Maria! Que diu la meva àvia. I de cullerada final, la frase en sis paraules.

Vaja, una aberració. En una setmana ja en portem dues, jeje!

12/28/2006 3:23 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home