divendres, de novembre 07, 2008

Forty-fourth

Si fins i tot el meu amic Coll s'ha permès el luxe d'emocionar-se al final de la campanya electoral americana, que porta gairebé dos anys seguint de ben a prop, en un article magnífic que tanca un cercle important en la seva vida, jo també me'l permetré. No els parlo de colors polítics, de fet no els he dit res en tota la campanya, d'analistes en sobren. Fent cinc cèntims els comento que preferia McCain tot i no ser sant de la meva devoció. Però la política americana va molt més enllà dels colors i de les preferències estrictament ideològiques. La política americana és èpica i plena d'herois particulars, de desconeguts que ho donen tot pel seu país. Barack Obama n'és un. El president electe del país més gran del món és un heroi sortit del no res que ha arribat a la Casa Blanca pels seus propis i indiscutibles mèrits, però que sobretot hi ha arribat gràcies a l'amor que professa cap al seu país. Barack Obama és negre, i això a Amèrica, avui, tant se val. Tot és possible a Amèrica. Vaig sentir el discurs que el president electe va fer quan ja era virtualment el guanyador d'una nit màgica, i em vaig emocionar. Em vaig emocionar i molt amb les paraules d'un home nascut per ocupar el càrrec que a partir del 20 de gener ostentarà. Tot és possible als Estats Units d'Amèrica si un té un somni i les ganes suficients per acomplir-lo. Yes, we can. No comparteixo gran part de les idees d'Obama, i penso que McCain ho hauria fet millor, però és innegable la qualitat política d'aquest senyor. És innegable la seva superioritat retòrica i la seva inacabable capacitat per emocionar la gent que el sent. Durant quatre anys, Barack Obama serà el meu president. Perquè, de vegades, la política és simplement un discurs al Grant Park de Chicago. Ja saben el que penso, sobre el paper dels polítics en l'economia. La política, de vegades, és pura estètica. I això en Barack Obama ja sap com fer-ho anar. Hail to the chief.

Primera part

Segona part

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

Yes, we can!
Pep i Gemma.

11/07/2008 9:48 a. m.  
Blogger Artur said...

Crec que la Hillary Clinton tenia un pograma molt més desenvolupat i la seva experiència és inabastable. Tanmateix ha guanyat el sentiment, la poesia. McCain, des del setembre, ho ha tingut tot en contra.

El que és més important de la política americana és precisament el seu sistema electoral. Obama va obtenir el seu graduat en dret a la universitat de Columbia i el doctorat a Harvard. És una persona realment intel·ligent. McCain és un heroi de guerra amb molts anys d'experiència com a senador. El que els uneix és la llarga carrera, la llarga lluita, que han tingut que fer per a arribar a ser nomenats candidats.

Si ho comparem amb el nostre país, no hi ha color (mai més ben dit!): Tenim un president que ha escalat fins la presidència d'un país sense estat mitjançant la porta de servei i, probablement, gràcies a la maquinació de complots. Tenim un president que mai s'ha dirigit a ningú per a que el votessin com a candidat. Tenim un president que no té el nivell mínim de llengua que es requereix per qualsevol lloc de treball. Tenim un president que, portant anys i anys en el món de la política, havent obtingut càrrecs amb la nocturnitat que permet el sistema, no ho tingut temps per treure's una carrera ni de grau mitjà. Això seria possible als EEUU? No.

El nostre sistema, essent més modern, fomenta i condiciona la partitocràcia i el triomf de la mediocritat. El sistema és culpable de que en les dues darreres eleccions al Parlament de Catalunya, hagin guanyat els perdedors i estinguin governant els menys votats. Això és democràcia? Ho permetrien els americans?

11/08/2008 9:42 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Lacayos de America...

11/25/2008 1:35 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home