divendres, de gener 19, 2007

El mercat de vots

Si d’entrada dic que em semblaria bé que es legalitzés la compra de vots electorals segurament seré titllat de dement. De fet, els vots es compren i es venen cada vegada que els ciutadans acudim a les urnes, així que no veig el problema enlloc. En realitat, cadascú vota un o altre partit perquè creu que traurà més benefici si governa aquest i no cap altre. Més benefici no vol dir –i aquí està l’error- més diners, més benefici pot voler dir més benestar, sentir-se recomfortat per una ideologia comú, més seguretat o més llibertat, tant és. D’aquesta manera, podríem assignar al benefici un valor monetari i alliberar el nou i flamant mercat. Imagini el lector que A votarà el Partit dels Treballadors Sindicalistes de l’Illa de Buda (PTSIB) perquè creu que aquest li reportarà un benefici en forma de seguretat i que B votarà el Partit de la Unió Jueva del Pla de Manlleu (PUJPM) perquè comulga amb les seves idees. Imagini, també, que A considera que el seu benefici en forma de seguretat és perfectament commutable per 2000 euros i, en canvi, B opina que el plaer que li reporta que el partit del poder tingui les seves idees equival a 5000 euros. Per tant, fàcil solució, B paga 3000 euros a A per a que aquest voti al PUJPM i aquí tothom content. També els candidats podrien comprar vots. Tant és donar diners com fer propostes electorals de l’agrat dels votants, el mercat de vots ja existeix i hom pot comerciar amb qualsevol cosa excepte diners. De nou el problema de sempre sobre les obscures i malignes propietats que tradicionalment s’atribueixen als diners i als rics. Per els lectors que es preparin per esgrimir, en contra del que avui dic, el clàssic i tòpic argument de que serien els rics els qui manarien perquè comprarien tots els vots, ja anuncio la meva resposta: Bé, si els compren serà perquè han trobat venedors als que ja els està bé, ser governats pels rics a canvi d’un grapat d’euros.

4 Comments:

Anonymous Anònim said...

(Primer Comentari segons primera interpretació del teu texte):

Vols dir que tindria futur un mercat així?

Ves, no crec que hi hagi algú tan desesperat com per començar a pagar de 3000 en 3000 per una sola papereta. De venedors no en faltaríen a aquest preu, no ho dubto, començant per tots els que no voten (que no son pocs) ja hi trobaríem un grapat d'ofertants.

Ara bé, és una manera de corromprer la democràcia d'una manera molt costosa. Gens fàcil i per això, suposo, que no s'ha dut a terme a gran escala (ni a petita). Algun boig hi pot haver que ja ho hagi fet, jeje!

1/19/2007 2:06 a. m.  
Anonymous Anònim said...

(Segon Comentari segons un altre punt de vista més pràctic):

Vols dir que no és ilegal això? ;-)

1/19/2007 2:07 a. m.  
Anonymous Anònim said...

En teoria sí que es podria aplicar aquest peculiar sistema de vots (el trobo original). Però, a la pràctica, seria inassumible.

Per començar, dubto que la gent vengués els seus drets i llibertats (hem de suposar que el comprador seria partidista i absolutista) per només 2.000 euros.
Després, suposant que algun ens pogués comprar la caríssima majoria absoluta, està clar que les mesures que portaria a la pràctica li haurien de cobrir "els costos de la democràcia" més un excedent de benefici. I clarament, les polítiques que emprendria serien totalment pernicioses per l'interès general.

Pel bé del capitalisme, no hem de deixar que les empreses ocupin el poder polític. Seria car i ineficient.

1/19/2007 2:06 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Tens tota la raó. La veritat es que quan Montilla diu que ficarà metro durant tota la nit no està fent altra cosa que comprar el vot del jovent. I en la majoria de polítiques que es porten a terme hi ha un interés electoral.

1/20/2007 12:10 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home