divendres, de febrer 16, 2007

Exclusives

Hi ha gent que es ven moments de la seva vida, en diuen exclusives. Bé, d’acord, em sembla fantàstic, penso que amb tot es pot comerciar mentre hi hagi un lliure acord de voluntats entre dues parts plenament capacitades i no es vulnerin drets aliens. Mentre hi hagi algú que vulgui vendre les imatges del seu casament, algú que les vulgui comprar i, sobretot, algú que se les vulgui mirar lliurement, no hi veig problema per enlloc. Ara bé, queda clar, crec, que si un ven un moment de la seva vida no ha d’estar eternament sotmès a això, no ha de suportar que el persegueixin dia i nit. Pensin en una persona que es ven el cotxe, oi que no resta obligada a vendre o donar tots i cadascun dels cotxes que posseeixi en el futur? Sembla que aquest bàsic principi de la llibertat hi ha molta gent que no l’entén i segueixen usant, de manera insistent, el terrible argument d’”és que una vegada va cobrar X milions de pessetes per unes fotos que li van fer”, per a justificar la persecució a la que algunes persones es veuen contínuament sotmeses per certs sectors de la informació. Argumentar d’aquest mode em sembla íntimament lligat amb l’estès pensament que la gent que té diners s’ha d’aguantar i no es pot queixar de coses que nosaltres sí podríem pel fet que ells cobren més. És, potser, un argument d’una certa moralitat okupa. Si la casa és buida, ens la quedem. Si una vegada vas cobrar per un reportatge, ara te’n farem gratis tants com voldrem. Hem de ser lliures, és clar, però la llibertat és precisament que algú pugui delimitar què vol que se sàpiga i què no, crec. Es confon la llibertat amb tenir una barra antològica, la llibertat amb l’espoli. Com som lliures et podem fotre la casa si no l’habites, com som lliures et podem fer fotos sota el llit, perquè una vegada vas fer uns posats fantàstics. T’ho hauries hagut d’imaginar.

3 Comments:

Blogger Guillem Laporta said...

penso que amb tot es pot comerciar mentre hi hagi un lliure acord de voluntats entre dues parts plenament capacitades i no es vulnerin drets aliens.

Molt a favor de l'article en general, pero no crec que calgui que ambdues parts estiguin PLENAMENT capacitades per comerciar. Els consumidors mai estem plenament capacitats per emetre un judici sobre el producte que comprem, doncs, com és lògic, les empreses es guarden de difondre certa informació dels seus articles que, de conèixer-se, probablement, deixarien de ser consumits.

2/16/2007 1:40 a. m.  
Blogger Guillem Laporta said...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

2/16/2007 1:40 a. m.  
Blogger Guillem Casas said...

El problema sorgeix quan aquestes persones que venen la seva vida depenen directament dels ingressos que una vida de persecucions els proporciona. Quan ja tenen prous calers, llavors pretenen que la societat s'oblidid d'ells i, en un món de marujones com el món spanish, això no és possible ni quan et mors (mireu amb el tortell de la Jurado!).

Si l'implicat ja te calers de base (posem-li la Princesa Diana en el seu moment) i, per tant, no necessita aquesta persecució (vaja, que no ven la seva vida) s'ha de pdoer denunicar (i crec que ja es pot fer).

En fi, que clavant aquests matisos afegeixo que hi estic d'acord però que a veure com li fas entendre això a la Patiño o a la Paqui (la dona del Sr. Manolo el del bar).

2/16/2007 10:24 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home