Sobre el xantatge
Tothom té dret a la vida. Bé, discutible. De moment, ho acceptarem com una premissa inalterable per al bon funcionament d’aquest article. En els darrers temps, he sentit, en boca d’habituals col·laboradors, justificar la necessitat d’alliberar l’assassí De Juana per a garantir aquest dret. Home, la Constitució també diu la Constitució que tenim el dret a contraure matrimoni i això no vol dir que hàgim de casar-nos. Em sembla, a mi, que la historieta aquesta de la vaga de fam és una decisió ben personal de De Juana i que el sol fet de que s’hagi de debatre ja diu molt en contra dels qui ho fem. És obligatori exercir els drets que la Constitució ens atorga? Si fóssim una mica més decents ni tan sols en pensaríem. Però ja que estem on estem i que debatem les coses que debatem, debatem. Què us sembla a vosaltres? Jo penso que accedir a qualsevol tipus de concessió en aquest sentit, amb aquest personatge, seria realment un atac directe a l’Estat de Dret. No vull caure en exemple tòpic, però les analogies són clares i suggerents. Deixaríem anar a un violador que es declarés en vaga de fam? Vist el que he vist i sentit el que he sentit en les darreres setmanes començo a pensar que sí. I mira que a casa, en el fons, sempre hem estat força sentimentals i si un paio realment s’ho treballa i realment sembla que vulgui ser persona no veig del tot descartable l’indult. Ara bé, De Juana no es penedeix de res, De Juana ha dit que li encanta veure els rostres desencaixats dels familiars de les seves víctimes. Seríem capaços d’accedir al xantatge –perquè ho continuaria sent- en cas de reforma, d’autèntica transformació de la voluntat? És possible. Però mai, mai, penso, hauríem d’accedir al xantatge de qui està orgullós d’haver estat tan sanguinari com ho ha estat. Els amics d’Amnistia Internacional, que d’això en saben força, no recolzen De Juana. Apunto.
4 Comments:
Ja ho vaig dir al blog de'n Laporta i ho repeteixo aquí:
Si en de Juana te ganes de palmar morint-se de gana, prou pena te de volguer-ho fer en un país on això no és la primera causa de mort. I, jo apuntava que, si el problema és que un hospital ha de mantenir en vida a aquells qui s'hi troben, doncs fàcil solució: L'envies a casa, o què coi, a la presó (que és on ha de ser) i el dia que tingui gana ja agafarà el plat de sopa. I sinó, apa siau!
Què màrtirs ni què polles home! Jo d'això en dic fer un favor a la societat!
Corrent el risc de ser pesat -i segurament començo a ser-ho- discrepo completament de la teva opinió.
Primerament, perquè les comparacions són molt demagògiques. De Juana no està complint condemna pels seus crims anteriors -cosa que JA ha fet- com un violador, sinó pel simple exercici de la seva llibertat d'expressió -dret no fonamental, fonamentalíssim-. El nostre sistema penitenciari creu en la redempció, i de fet està basat en aquest principi.
Ens trobem, sens dubte, davant d'un acte deslleial del poder judicial -valgui la paradoxa-, que per primer cop des de l'època del Caudillo torna a engarjolar a algú, pura i simplement, per enunciar la seva opinió.
Cert, les seves declaracions són deplorables. Però són les SEVES opinions.
Acabo ja, fent una reflexió: els màrtirs no és fan, es creen.
Salutacions.
Hola Pabbel,
Gens pesat, al contrari, benvingut al blog.
Tens raó quan dius que De Juana no està engarjolat pel que va fer sinó pel que va dir. No entro a valorar, doncs, en l'article, si cal condemnar o no a algú que expressa la seva opinió. De fet, jo crec que si accepetes la democràcia no ho pots fer. El que vull dir a l'article és que, un cop acceptada la premisa que De Juana està a la pressó, no crec que l'Estat hagi de cedir al xantatge al qual està sent sotmés.
Afegeixo, a més, i ja fora del debat, que trobo absolutament lamentable que un assassí confés i orgullós estigui a la presó pel que diu i no pel que ha fet. Els actes de De Juna bé valen, com a mínim, una cadena perpètua.
Salutacions i gràcies per comentar.
Com semrpe tens rao
Publica un comentari a l'entrada
<< Home