dijous, de març 08, 2007

El control de Constitucionalitat

La vella Europa, sempre vanagloriant-se dels seus valors democràtics i de la seva llarga i gloriosa història de llibertat, té, en la majoria dels països que la formen, un sistema de control de Constitucionalitat que es coneix amb el nom de concentrat. El control de Constitucionalitat, explicat superficialment, són els mecanismes que un Estat de Dret desenvolupa per a garantir que el seu ordenament jurídic és teixit respectant l’establert per la seva norma suprema. Un control de Constitucionalitat concentrat comporta l’existència d’un organisme que es dedica a avaluar els possibles conflictes i dubtes que la legislació comporti respecte a l’acompliment de la Constitució i a pronunciar-se al respecte. A Espanya, per exemple, aquest organisme és el Tribunal Constitucional i, per a que un ciutadà pugui arribar finalment a aquesta instància en que dotze magistrats totpoderosos escoltin la seva queixa poden passar una quantitat ingent d’anys. Deu, per exemple, en una demanda civil. Jutjats de primera instància, l’Audiència Provincial, el Tribunal Suprem (entre rebaixa i rebaixa de condemnes a terroristes) i, finalment, amb un litigi totalment desvirtuat pel pas del temps, el ciutadà acaba presentant-se a les portes del Constitucional, en una imatge que em resulta una mica Orwelliana i em fa pensar en els ministeris que l’escriptor britànic descrivia al seu magnífic llibre 1984. Consideracions estètico-literàries a banda, és d’una incompetència extrema que, per exercir els teus drets Constitucionals, puguis haver-te d’esperar deu anys entre núvols de burocràcia i lliçons de superioritat moral i política. Som Europa, el vell continent, som Europa, el refinament. I un bé negre. Als Estats Units (control difús de Constitucionalitat), si un jutge creu que una norma vulnera la Constitució, la inaplica i a pastar fang. Tu exerceixes el teu dret i, si hi ha quelcom, ja ho dirà la Cort Suprema, més endavant.

6 Comments:

Blogger Guillem Casas said...

Una crítica no només a la Constitució d'aquest paisot que fot una pena de pebrots (i no cal demanar perdó) sinó també a les europees. Mira, no et dic que no eh, però ja m'agradaria tenir-ne alguna d'aquests famosos països del Nord. Problema: la cultura hispana i la gent d'aquest país.

Com podem esperar que a Espanya no hi hagin senyals a les autopistes com a Alemanya (i ja sé que això amb la Constitució més aviat poc a veure)? Per favor, a la primera de canvi el Manolo se'ns llençaria a sobre i podríem coneixer a Sant Pere en persona.

La Constitució dels invasors és un cagarrot d'aquells que encara foten pudor a franquisme!

I ja no només la Constitució sinó també Codi Penal i altres "perles" que tenim repartides en amables llibres de dret.

Quina vergonya.

3/08/2007 1:50 a. m.  
Blogger Moré said...

Bravo!...Bravo!... Bravo!... Una petita obra de cambra de llibertats.

3/08/2007 8:54 a. m.  
Blogger Guillem Laporta said...

Visca la jurisprudència!

3/08/2007 11:56 a. m.  
Anonymous Anònim said...

és el que hi ha,
i quina por que fa!
Continuem denunciant,
i potser anirem endavant.

www.guillemcarol.cat
(cada dia estic pitjor)

3/08/2007 12:47 p. m.  
Blogger Maiol Sanaüja i Soler-Rossell said...

Més raons, diferents a les que propugno, per denunciar la falta democràtica d'una constitució absolutament monocromàtica i vexadora de ciutadans innocents i nacions.

Pobre Orwell si et sentís ;)!

PS: Estudia que s'acosten dies intensos...

Una abraçada!

3/08/2007 7:29 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Home, deu anys per excercir els teus drets constitucionals no...se suposa -i remarco el "se suposa- que qualsevol tribunal, sigui de la jurisdicció o de la instància que sigui, té com a obligació sine qua non l'aplicació dels preceptes constitucionals -especialment els de drets fonamentals-. El recurs d'emparament es qualifica de fet com a extraordinari.

3/08/2007 10:11 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home