divendres, d’abril 13, 2007

Cremem les banderes

I voleu dir que paguen la pena, tants himnes i banderes? Voleu dir que paga la pena tanta subratllar la nostra identitat si, a fi de comptes, tenim un aeroport que no es pot qualificar ni tan sols de provincià i una realitat molt més amarga que la d’una llengua que es mor? Començo a estar tip d’escriure arengues nacionalistes, de dir que em sento orgullós de ser català, quan, al capdavall, no som res més que una comunitat autònoma més. Sempre recordant que som diferents i que no som espanyols, sempre, aprofitant qualsevol oportunitat per dir-ho, però tenim un aeroport que fa pena i uns peatges que només paguem nosaltres. I si treballéssim de debò perquè no calgués demanar res? I si fóssim tan grans que ens fora igual que al DNI digués que som espanyols? De vegades penso que és perdre el temps tanta manifestació, tant article patriòtic, tanta comparació. De vegades penso que estem parats mirant el que fa el rival, com el pilot de Fòrmula 1 que no intenta avançar si no que no l’avancin i, al final, se surt de la pista i no s’endú ni un punt. Voleu dir que el cop de falç era redactar un Estatut i no era inflar-se a treballar? Podem seguir cantant cançons, però el públic ha marxat. Podem seguir segant el blat, però ja no en queda. Quan ets molt gran t’és igual qui pensen els demés que ets, perquè tu ho saps molt bé. Què importa el que diguin a Madrid si sabem que som catalans? Però ara no ho podem saber, no ho podem saber perquè estem sempre pendents d’ells, sempre pendents del què diran, del què faran. Si fóssim els més forts posaríem les senyeres que volguéssim on volguéssim i que a Telemadrid diguessin mentides en un documental ens seria absolutament igual. Tanta indignació solament indica dependència. Cremem totes les banderes i comencem a treballar. Serem el que voldrem quan siguem els més forts.

12 Comments:

Blogger Guillem Laporta said...

El millor artícle que t'he llegit mai, company.

Dius una veritat com un temple. Haurien d'esculpir el teu escrit en un altar davant del Parlament.

4/13/2007 3:41 a. m.  
Blogger Moré said...

L'autor ha eliminat aquest comentari.

4/13/2007 6:13 a. m.  
Blogger Moré said...

"Dius una veritat com un temple. Haurien d'esculpir el teu escrit en un altar davant del Parlament". Sr. Laporta.

I acte seguit cal que els catalans disolguin aquest Parlament Sr. Laporta? Ridícol

Raül tens raó però a mitges, solament pots ser gran si tens orgull nacional, si saps el què vols... pots ser post-nacionalista com el que dius tu ara, però solament si abans has estat nacional i tens armes nacionals... i a les properes generacions? Segons tu seran molt grans però qui els trameterà l'identitat? Tú, amb aquests escrits segur que no, al menys solament amb aquests escrits segur que no. Sense mecanismes d'estat no podràs ser mai gran i no s'assoleix sense identitat.

4/13/2007 10:35 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Raül una cosa mai ( però mai mai mai) treu l'altra! S'ha de ser pragmàtic i esctoic? Per descomptat que sí! Però sense oblidar el punt d'èpica! Una cosa sense l'altra no és res.

www.guillemcarol.cat

4/13/2007 10:55 a. m.  
Blogger Guillem Laporta said...

Segueixo insistint en la genialitat de l'article.

4/13/2007 12:21 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Collonades. No es tracta de banderes ni himnes (totalment innecessaris), es tracta de saber qui ets. Una persona sense identitat no és res i un poble sense identitat tampoc. I no ens enganyem, que el dit "no-nacionalisme" espanyol no defensa precisament la pèrdua de la identitat col·lectiva ("nacional"), sinó que es substitueixi una per una altra. En altres paraules, que deixem de ser catalans i siguem espanyols.

4/13/2007 1:29 p. m.  
Blogger Odalric said...

Amb tot el respecte possible i disculpa'm si la meva opinió no t'agrada, però aquesta opinió la signaria qualsevol dels nostres sociates...

Entenc que la resignació i la derrota constant ens pot fer renunciar a ser el que som, però treballar i enfortir-nos no és incompatible amb la determinació del que som.

Alguns ens volen fer perdre el temps però no hi hem de caure.

Defensar en veu alta allò que és just requereix esforç, sí, però no és una pèrdua de temps si ho fem amb convicció i fermesa i SEMPRE alhora que seguim treballant en allò que volem.

PD: Entenc que el xoc de venir de NY i veure el que tenim i som és brutal i dolorós... però el poble d'Israel ens pot servir d'exemple en determinació i treball.

4/13/2007 2:55 p. m.  
Blogger Maiol Sanaüja i Soler-Rossell said...

Raül crec que tens un seriós problema "psicològiconacionalista"! Si t'és tan greu tot plegat i et resulta feixuc, feu-vos independentistes, estimuleu les bosses sobiranistes d'arreu dels municipis del Principat sota la batuta convergent i clamarem, junts si cal, un crit unànime. Mentrestant, sols ens quedarà sentir-nos frustrats per no haver segat el blat quan calia, multilateralment, i no com un cap de l'oposició ho féu tot anant-se cap a Madrid amb una falç d'or i liquidant les aspiracions que tot just ara rumies, amb fervor intens, que caldria tenir: l'aeroport, per exemple.

Una abraçada

4/13/2007 4:10 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Raül, respecto el que diguis, però t'animo a no defallir. Tu pots cremar les banderes, però t'asseguro que el nacionalisme espanyol no cremarà la seva. Si tots ens abandonem, aleshores què?

Com sempre dic, l'única manera de ser lliures és la independència (bé, Maiol Sanaüja també ho diu); és l'únic que ens pot donar identitat nacional inqüestionable, i l'únic que permetria el progrés de Catalunya (fet que no implica deixar de pagar peatges per exemple, tal i com diu en Xavier Roig. La vida com a catalans/es és dura, però no per això hem de deixar fer. Ànims!

4/13/2007 4:55 p. m.  
Blogger Guillem Casas said...

Tot i que tens una gran, grandiosa raó, crec que també és important escoltar què diuen de nosaltres i no cremar tantes banderes.

4/13/2007 7:54 p. m.  
Blogger Roger T. said...

De la identificació i el combat contra les idees de l'autoodi vindrà el coneixement del que som. Del coneixement del que som vindrà l'orgull de ser. De l'orgull de ser vindrà la facultat de convèncer i fer seguir els altres. De fer seguir els altres, vindrà que es normalitzi el català, i que adquirim un Estat propi i un lloc al món. És molt senzill, només s'ha de voler...

4/14/2007 2:55 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Crec que el Raül té tota la raó del món. Deixem les banderes en pau i posem-nos a treballar de debó...abans de que sigui massa tard

4/14/2007 5:18 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home