dijous, d’abril 12, 2007

Una altra visió del dilema del presoner

Ja amb els peus a Europa, segueixo pensant en Nova York. Entre moltes altres coses, hem agafat una quantitat ingent de taxis ja que, sent quatre, pràcticament ens sortia més econòmic que anar en metro. Durant aquests viatges he pensat en un model teòric -probablement descabellat- on el dilema del presoner no es pot desplegar i on, per tant, no acabo d’ubicar la funció que el dret podria tenir. Imaginem que tenim un taxi amb dos viatgers i un taxista que, naturalment vol cobrar. En condicions normals, els dos viatgers, que suposo amics, dividirien el preu i l’abonarien sense més. Ara bé, en un teòric model racional, cap dels dos individus voldria pagar. L’equilibri de Nash seria, doncs, que cap dels dos pagués. Naturalment el dret juga el seu paper i dona per impossible aquesta opció, desincentivant-la en forma de multa, denúncia, etc. Això, però, no implica que els dos viatgers col·laborin en el pagament del preu i l’actitud racional continua sent la de no pagar en absolut. En el cas del pagament dels impostos, per exemple, el dret s’ocupa de proveir els ciutadans amb uns incentius que els facin atractiu pagar, guiant la societat a la casella òptima de col·laboració. En canvi, en el model que proposo, simplement esborra del joc la casella de Nash i en deixa tres obertes. Pagar, no pagar. No pagar, pagar. Pagar, pagar. Quines solucions podem aportar al problema? Sense intervenció del dret el problema seguirà patent i amb la seva intervenció segurament molts direm que no podem tolerar aquesta intromissió. Em pregunto si, a la llarga, situacions com les proposades en aquest exemple banal, no serien un incentiu a acabar precisament en l’equilibri de Nash, generant tot un seguit de problemes pel taxista i pel propi Estat, que veuria incrementat el nombre de denúncies per incompliment de pagament a tramitar.

2 Comments:

Blogger Fr said...

En el teu exemple el dret intervé, com tu ja dius, es tracta d'un contracte i obliga a cumplirlo. Fins i tot pot intervenir el dret penal, donat que no pagar el taxi o el restaurant pot ser una estafa. El problema està en quin dels dos viatgers paga. Aquest és un cas de negociació i de fet és un chicken, a veure qui cedeix abans i paga, donat que les consequències de que ningú pagui (escándol, baralla possible, truc a la policia etc.) son pitjors que pagar-ho tot jo sol. Com tota situació de negociació, serà més o menys cooperativa segons el valor que cada un dels negociadors doni a la relació entre tots dos i si aquesta relació té futur o no. Alf.

4/12/2007 12:37 a. m.  
Blogger Guillem Casas said...

1) Qui diu que no pagar sigui racional? Així doncs, ser un lladre és racional?

2) Entenc el què vols dir però no en veig la finalitat. Vaja, si tenim dret és per a evitar que hi hagi una quarta casella "injusta" en casos d'intercanvi de bens.

3) Podríem dir que, en una actuació racional (i sense dret pel mig) la actuació també racional del taxista seria la de treure un ganivet i dir als ocupants que li donguin tots els calers que porten a sobre. S'estalvia la carrera i a sobre amb bona propina, no?

Per acabar, doncs, tot i que entenc per on van els teus trets no considero que es pugui considerar com a intromissió el fet d'evitar el robatori, jeje!


PS. Si m'he saltat algun detall de l'escrit no m'ho tinguis en compte perquè són ara mateix les 3:10 de la matinada, però després d'una segona rellegida aquesta ha estat la meva humil opinió!

4/12/2007 3:11 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home