divendres, de desembre 01, 2006

Els nens als cotxes. El paper de l'Estat

Els nens als cotxes. L'Estat obliga a transportar els nens fins una edat determinada en dispositius especials que milloren substancialment la seva seguretat i minimitzen l'efecte d'un hipotètic accident. Obligar els pares a comprar i utilitzar aquestes cadiretes constitueix una clara limitació de la seva llibertat però, és clar, pels nens és molt beneficiós. Així doncs se'm presenta en primer lloc la següent qüestió: cal maximitzar la llibertat dels pares o la seguretat dels nens? Per mi és molt clar que s'ha de maximitzar la seguretat dels nens que, d'entrada, no sabem si tenen uns pares responsables o uns animals incivilitzats capaços de no comprar la cadireta i gastar-se els calers en qualsevol altra cosa. Així doncs, és l'Estat, i únicament l'Estat, qui es pot ocupar de garantir la seguretat d'aquests nens mitjançant lleis i multes. Cap ens privat, penso, pot produir els incentius necessaris per a que tots els pares estiguin interessats en fer servir aquests dispositius. Multar una persona pel fet de no fer servir cadiretes de seguretat és un acte molt poc liberal i constitueix una important restricció de llibertat individual. En canvi, crec que és molt necessari actuar d'aquesta manera. El problema és saber si d'aquest exemple se'n deriven més i si podríem arribar, sense adonar-nos-en, a defensar un paternalisme de l'Estat que, en principi, ni ens agrada ni el volem. Podríem pensar que, en efecte, l'Estat ha d'exercir una mínima tutela sobre els ciutadans menors d'edat que encara no tenen propietat per a decidir per sí mateixos. Gran disjuntiva, doncs, per a decidir qui té i qui no té aquesta propietat, que jo en cap cas no limitaria a un fet exclusivament temporal. La propietat no s'adquireix necessàriament en complir 18 anys. Permetin-me aquesta petita demagògia: Restricció de llibertat o el nen sense cap mesura de seguretat al seient del darrera? Què en pensen?

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

És curiós perquè un dels problemes que sempre he torbat a l'Estat i que com a home d'esquerres que sóc sempre m'ha fet dubtar és el paternalisme estatal.

Quan fa poc llegia allò de l'hamburguesa del B. King hi pensava.

L'altre dia, a clase de relacions laborals, vem tenir la visita de la que serà la meva futura professora de dret laboral. Advocada, òbviament.

Va fer una sessió en la que vem parlar de molts temes fins que un servidor se les va enginyar per a portar la conversació cap al paternalisme relacionat amb les lleis.

La resposta? El senzill argument de que l'Estat vetlla per la nostra salut i que sol servir per a estalviar costos socials i econòmics. El temps es va acabar i un cop més em vaig quedar amb el mateix tòpic de sempre com a resposta.

En aquest cas, però, no dubto en assegurar de que els nens han d'anar en una cadireta per llei. El motiu? No poden decidir per ells mateixos què és més segur. No coneixen el perill i no es pot deixar en mans dels pares ja que, com bé dius tú, poden ser un desastre.

12/01/2006 1:54 a. m.  
Anonymous Anònim said...

I que l'Estat envïi el menú diari adequat per la canalla cada matí? Perquè no sabem si els pares són gent responsable o uns animals capaços d'alimentar els seus fills amb qualsevol porqueria hipergreixosa, és clar.

12/01/2006 4:35 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Benvolgut Raül.

Crec que cada cop és més clar que ens cal un sopar Nucli Dur, vist que cada cop ens socialdemocratejes més i més. Està clar que això d'estudiar Dret és molt i molt perillós. Potser m'hauré de replatejar això de la doble licenciatura.

En referència a l'article:
Per analogia, seguint la teva mateixa línea argumentativa, l'Estat podria obligar als pares a que alimentessin als seus fills petits amb una dieta sana. O també podria multar als pares si porten desabrigat al seu fill els dies de fred o de pluja. Per qué no multar si no respecten una mínimes condicions de higiene per al petit? I així podriem continuar i continuar i, de cop i volta, ens adonariem que l'Estat ja ha col.lectivitzat totes les empreses i tenim de president a un tal Carles Badenes.

Ningú estima i sap que li convé més al seu fill que els seus propis pares. Molt més que un grapat de funcionaris estúpids que, desde el seu despatx, es dediquen a legislar sobre el que creuen que li convé a la gent. L'estat que es preocupi de realitzar bé les seves mínimes funcions i que no toqui els pebrots al personal.

12/01/2006 8:09 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home