dilluns, de desembre 11, 2006

Sobre la utilitat en els impostos

El meu homònim a l'Estable publicava, fa uns dies, un magnífic article on comparava els impostos progressius amb el fiscus iudaicus, l'impost que els jueus pagaven a l'antic Imperi Romà. Després de les esperades esbatussades dialèctiques -sense fonament- que rebé, en feu un altre per a demostrar la raó que duia. El problema, però, és que acabà, com gairebé sempre succeeix, parlant d'utilitat, utilitat marginal decreixent del diner, per ser més exactes i arribant a la tràgica afirmació "El que jo vull fer, per tant, és treure a tothom la mateixa quantitat d'utilitat." Ah, bé. Deixant de banda les meves més que importants reticències a empassar-me això de la utilitat marginal del diner, que, per entendre'ns, seria el mateix que dir que a mi em produeix menys utilitat anar a un concert d'en Bruce Springsteen que a un tipus que l'odia, simplement perquè jo l'he vist deu vegades i ell cap, no entenc tampoc quina és la justícia de treure la mateixa utilitat a rics i a pobres. L'Estat recapta diners, no utilitat, així que tant se val la desutilitat que provoqui la captació d'impostos en els uns i els altres, crec. Després d'una munió de càlculs dels quals, a causa de les meves reconegudes limitacions per a les ciències formals, no entenguí ni un borrall, en Jordi em sortia amb això de treure la mateixa utilitat. Estic segur, tot i això, que a ell també li semblaria força millor parlar del valor absolut dels impostos i no desviar la conversa cap a senders més perillosos, que és el que els socialistes sempre fan per embolicar-nos. El que vull dir, resumint, és que sempre m'ha semblat molt demagògic parlar de percentatges i proporcions quan es tracta d'impostos perquè, al capdavall, si tanta igualtat voleu, que siguin iguals els impostos, també. Que el ric pagui 10, que el pobre pagui 10. O és que no són ciutadans del mateix Estat, tots dos?

6 Comments:

Anonymous Anònim said...

El just seria que el ric pagués 0 (en tant que ja genera molta més utilitat per a la resta de mortals) i el pobre en pagués 1000 com a càstig per la seva pobresa i pq s'espavilés.

12/11/2006 12:27 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Un dia de març, jo mateix anuncïí (cada dia millor, amb els sintètics), entre patates braves i altres mostres d'alegria consumista, el següent: els rics no haurien de pagar impostos perquè ja han creat suficient riquesa.
Altra cosa és la comèdia que els ultraliberals salvatges hem de fer sovint per vendre les nostres idees a la resta de mortals. I d'aquí tots els càlculs.
Sent més realista, el meu òptim absolut, la justícia còsmica, també seria que tothom pagués la mateixa quantitat d'impostos i prou històries. Ara bé, el meu òptim amb les restriccions que el sentit comú imposa és cobrar una taxa proporcional (de moment, ja ens entenem...)

12/11/2006 2:15 a. m.  
Anonymous Anònim said...

jajaja Mare de Déu Senyor...

Jo proposaria que els que no hagin creat suficient riquesa en X anys, que vagin a la pressó per vagos. Lògicament, els rics no haurien de mantenir les pressons(només faltaria!). Per mantenir-se, els pobres/vagos haurien de treballar dia i nit vestits a ratlles i amb una gran bola lligada a la cama esquerra picant pedra (rollo germans Dalton!)...fins que aprenguin a fotre quelcom de profit!

NO dic el meu nom per una qüestió força òbvia.

El Duc.

12/11/2006 1:16 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Trobo a faltar un article de Pinochet

12/11/2006 1:17 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Després de tants dies tenia massa feina a fer. Molt a llegir.

El tema dels impostos és un d'aquells maldecaps que serveixen de baralla entre liberals i gent d'esquerres.

Últimament, ja em limito a dir que som gent que pensem diferent i que per molt que em digueu els vostres arguments i jo els meus mai canviárem d'opinió.

Per a mi, és justa l'existencia dels impostos. Per a vosaltres és ridícula.

Ves, que maco que seria un món on tots pensessim igual. Però que aburrit, també.

12/11/2006 2:37 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Aprofito per a fer els comentaris d'altres articles escrits en la meva absència.

"Viatjar" i "Dirty Old Town":

Tinc ganes d'anar a Dublín a veure el bruce amb tú, ho resumeix tot.

Consumisme: A Jesús li van entregar regals (entre els quals or) així que de consumisme res de res. Que la gent compri el que li roti i que si opina que el cristianisme és anticonsumista, doncs que no consumeixin però que no toquin els collons.

Ara, ja em posaré al dia.



(Els Alps, pistonuts que diuen a Vic)

12/11/2006 2:41 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home