diumenge, de gener 21, 2007

Planeta per estona

Si l’home del temps no encerta ni la previsió de l’endemà, i tots ho sabem i n’anem ben plens, com és possible que ens escandalitzem amb les profecies alarmistes sobre l’enfonsament dels continents sota els oceans que pel món van predicant un grapat d’homes, dones, animals i institucions que es veu que estudien el canvi climàtic? Això del canvi climàtic, al menys per mi, és un ens incorpori que és explicat de diferents formes per uns i altres i sobre el qual ni tan sols veig una unitat de pensament. Cada any ens parlen de l’estiu més calorós de l’any i de com pugen les temperatures i de com els genets de l’apocalipsi s’acosten. Bé, l’hivern passat fou el més fred dels darrers quaranta anys a Rússia, apunto. Que algú va tenir l’ocurrència de dir que això era degut al refredament global del planeta? Tinc 19 anys i recordo hiverns amb màniga curta, hiverns glaçats amb els carrers de la ciutat nevats, estius en que no parava de ploure i d’altres en què creies que la calor et desfaria. L’alarmisme sobre el canvi climàtic és equiparable, segurament, al que predicava la pandèmia de la grip de l’aviram així com el que va posar la por en el cos de tots els occidentals quan allò del SARS. Res més lluny que un parell d’ànecs morts i una epidèmia de dimensions més aviat modestes a l’Àsia, on cada dia hi deu morir molta més gent de gana o atropellats per un cotxe que no pas per aquestes preteses manifestacions de la natura enfurismada. Naturalment que aquest hivern està sent especialment calorós i que sap greu que encara la neu no hagi cobert les muntanyes, però no és cap novetat, com fa poc apuntaven els responsables de l’estació d’esquí de La Molina, en afirmar que durant anys, abans de l’arribada dels canons de neu, era habitual que la temporada d’esquí comencés al gener en anys no especialment freds. El clima fluctua, sempre ho ha fet. Tranquils, encara tenim planeta per estona.

6 Comments:

Anonymous Anònim said...

Et puc ben assegurar que, abans d'entrar a les Lleixes a penjar-te l'article d'avui, ja tenia escrit el meu article. Al llegir el títol en la zona d'edició, no m'he pensat per on aniríen els trets però, havent-ho llegit, puc dir que la resposta la trobaràs al Terrat ja que les conincidències són així.

Ara bé, m'adono que dels arguments que utilitzes en menciono pocs com a contrapartida.

Per exemple, el tema de la Molina i de la temporada al Gener. Els hi pots preguntar ara, que som a Gener, i que estan fent una campanya d'anuncis que comença: "Encara que no nevi, vine a la Molina".

Permet-me dir-te, que amb els teus 19 anys com els meus, ja estàs en ple pròcés de canvi climàtic, així que, més aviat el que recordes son estius i hiverns extranys comparats amb alguns de "normals". Els canvis no són d'un any per l'alre, ni de 20 en 20. D'altra banda, dec ser jo, però d'hiverns amb màniga curta no en recordo, de fet, el pitjor ha estat aquest segons la meva memòria.

La resta, al Terrat.

1/21/2007 12:26 a. m.  
Anonymous Anònim said...

El clima fluctua, sempre ho ha fet.

Crec que ningú ha dit que no. El que t'estan dient és que estem accelerant aquesta fluctuació portant-la a extrems insostenibles.

Senyors, tranquils, tenim planeta per estona. A casa, una estona, sol ser un interval de pocs minuts, jeje!

1/21/2007 12:28 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Què pensaria Malthus si sabés que la seva previsió no s'ha complert? A la seva època, devien ser 400 milions d'habitants. Pensava que els recursos estaven limitats, que els rendiments decreixents de la terra impedien que les persones creixessin per sobre d'un llindar determinat. Avui, gràcies a la tecnologia, es podrien alimentar (llàstima que no es faci encara) els 7.000 milions d'ànimes que habiten la terra. Sempre ha fet por el poder de l'ésser humà. Devem desconfiar de les nostres capacitats.

1/21/2007 11:17 p. m.  
Anonymous Anònim said...

M'ha agradat l'exemple de l'home del temps! Molt bo!!

1/22/2007 9:56 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Molt bo!

Jo ho compararia amb els alarmistes de l'efecte 2000, us en recordeu?

Guille

1/22/2007 12:50 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Mare de déu senyor,

És graciós veure'us a tots dins la bombolla "liberal", acabada de comprar a l'IKEA de torn, absolutament allunyats del món real, pontificant des de la indocumentació més absoluta sobre temes científics, deixant-vos anar per les intuicions i les gintonicades dels vostres gurus de batxillerat justet.

Documentar-se, almenys fins a l'aparició dels calumnistes estrella, ha estat una part fonamental de tot exercici opinatiu seriós. Entre columnistes liberals i tot, tu!

Deu ser una moda convergent, això de que la canalla els vagi de liberals.

A la meva època jugaven a futbol. Com canvien els temps.

1/23/2007 1:10 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home