Sobre les connotacions negatives del diner
Hi ha molta gent, moltíssima, n’estic segur, que desplomaria un ric per a poder alimentar quatre pobres. Em pregunto si, aleshores, estarien també disposats a matar un home sa per extreure’n un ronyó, un pulmó, un cor i un fetge que, un cop transplantats, suposarien la salvació de quatre malalts. Sembla evident que no, o al menys no tants ho estarien. És aquesta obsessió socialista, aquesta propaganda bolxevic, de fer planar sobre el diner una ombra de foscor i de maldat. El diner és el que és i cadascú té el seu, dic jo. Entronca, de fet, aquesta dèria de robar per repartir, aquest robinhoodisme, amb alguna de les interpretacions de l’utilitarisme o potser amb la vertadera, perquè n’he sentit ja tantes que no acabo de distingir ben bé. No trobo cap argument amb validesa, considerant les meves preferències ètiques i morals, que justifiqui la possibilitat de matar un ric de gana si així salvem quatre persones, que no sigui aplicable també a l’hipotètic cas de l’expoli d’òrgans vitals. Si creiem que és lícit robar tots els diners d’un empresari per repartir-los entre quatre pobres, i argumentem, en favor d’això, que l’acció eleva la felicitat global dels cinc individus implicats, haurem d’acceptar també que és legítim l’assassinat motivat per l’ús del cor, el fetge, el ronyó i el pulmó d’un home sa. Sent així, només puc suposar que el problema es troba en el valor que atorguem als béns i, d’aquesta manera, em sembla evident que es confereixen al diner tota una sèrie de connotacions negatives que, òbviament, no s’identifiquen amb les conferides als òrgans vitals. El per què ja se m’escapa, però suposo que té molt a veure amb la mania socialista de criminalitzar l’abundància monetària. Per què és dolent fer negocis per aconseguir molts diners i no ho és cuidar-se per tenir un cor, un fetge, un ronyó i un pulmó ben forts? Propostes novament benvingudes.
10 Comments:
Nozick Forever
No és dolent fer negocis i guanyar molts diners. El problema és que per guanyar molts diners n'has de tenir ja abans, cosa que suposa que se t'ha donat una oportunitat que no se li ha donat a una altra persona. I això és desigualtat d'oportunitats. Si bé a tots se'ns proporciona un cor, uns pulmos, etc., al néixer, completament iguals, no a tots se'ns proporciona un barri benestant, una familia adinerada que ens proporcioni una infància feliç amb moltes joguines o una formació a les millors escoles del país. Quants grans empresaris coneixes que hagin nascut al Raval, hagin viscut tota la vida en un pis de lloguer amb una familia desestruturada en la que el pare és un pobre home a l'atur que beu per ofegar les penes i la mare una pobra analfabeta que es va haber de casar molt jove amb un tio k no estimava per marxar d'una casa en la que el seu pare la pegava?
Els òrgans el distribueix la natura. Els diners, nosaltres.
Bilma
PD. El d'ahir, un discurs pro-pena de mort subtilment maquillat amb esporàridques negacions al seu recolzament?jijijijiji
"robar tots els diners". Tots? Jo replantejaria la frase fent-la correcta.
A més a més, sempre oblidem que els impostos que paguen els rics també van a favor seu: carreteres i infrastructures, sanitat pels qui la vulguin, escoles pels qui les vulguin, universitats...
És l'impost sobre la renda el que més ens diferencia i també el que afecta molt més a classes mitjanes i no pas a les altes. Tenim la mania de dir que aixó perjudica als rics quan aixó no és veritat. A Amancio Ortega li pela les parts pudentes el percentatge que li fa pagar l'Estat, creu-me. A més a més, mai parleu dels percentatges utilitzats que us recordo que aquest any s'unifiquen molt més i que, per tant, s'estrenyen.
Ja saps que a mi no em sembla malament el repartiment dels bens.
El meu avi era una d'aquestes persones que menciona la Bilma de les que dubta que tu en coneguis alguna. Amb el franquisme, creu-me que al meu avi no li va ser fàcil demostrar-li al món el que valia. Ell, home de dretes per cert, sempre deia que els joves de la actualitat ho teniem molt més fàcil per a demostrar el que som. Mon avi, sense ajuda alguna va arribar a on va arribar. Amb ajuda, s'hauria estalviat alguns treballs i altres coses que t'explicaré un dia en privat però que creu-me que no eren de bon grat.
Jo trobo que el fill del Manolo (el del Bar) pot ser un crak i sun pare no li pot proporcionar estudis i en canvi te un estat que si que ho fa. Si és un idiota, tranquil que no et pendrà el pa de la boca, però si és llest, te tot el dret a demostrar-ho i a valer-se'n.
(L'exemple del meu avi no te altra finalitt que la de demostrar que una persona sense ajuda les ha de passar molt putes per arribar lluny si és que ho aconsegueix).
Classes mitja i alta, si son bons, no tindran problemes.
Aquesta gent confon la igualtat d'oportunitat amb la igualtat de resultat. No penso perdre un segon més a tornar a explicar el que ja saben.
"El problema és que per guanyar molts diners n'has de tenir ja abans"
AIXÒ ES FALS, IMBÈCIL
Estimat senyor Laporta,
Si dius que la meva afirmació és falsa, digues per què. Les afirmacions que no van acompanyades de la seva corresponent argumentació són paraules buides. Jo no dic que no hi hagi casos excepcionals de persones de classe mitja-baixa que hagin arribat lluny, però en general no és així. I si no és així és pq la gent de classe baixa(i em refereixo a aquelles persones que viuen en barris marginals que els aboquen a la delinqüència i al treball precari)no ha crescut immersa en un clima de progrés ni ha rebut la formació necessària per fer-se un lloc en l'elitista món empresarial(a no ser k sigui del camp del narcotràfic). Ves a un institut del Raval i comprova quants alumnes arriben a la universitat...És el capital el k genera més capital.
PD. Em sembla que no cal insultar per contraargumentar.
Bilma, contraargumentem aquesta afirmació:
"El mar es vermell"
Hi han coses que no cal contragumentar perquè són evidents.
Exacte, com evident és que Laporta no ha arribat on ha arribat pq procedeix d'una familia pobre i sense recursos...
Publica un comentari a l'entrada
<< Home