dissabte, de maig 26, 2007

Catalunya i la Guerra del Francès

El 1808, en virtut del Tractat de Fontainbleu, les tropes franceses van travessar la frontera amb Espanya amb l'aparent objectiu d'anar a fer la guerra amb Portugal. Ràpidament es demostrà que Napoleó havia enganyat -no era gaire difícil- Carles IV i Godoy i que l'excusa de Portugal no era més que una argúcia per envair Espanya. Catalunya fou un dels territoris amb més incidència de l'ocupació francesa, i el sentiment generalitzat dels seus ciutadans era el de revoltar-se contra l'invasor gal. És quelcom que no acabo d'entendre. Al 1714 Catalunya havia estat envaïda ja per les tropes de Felip V i el país havia estat sumit en la misèria moral de la mala gestió espanyola. Els francesos, o al menys això m'inspira la perspectiva històrica, eren força menys dolents que els espanyols. Durant la invasió napoleònica el català va esdevenir llengua oficial, alguns diaris publicaven notícies en català i francès i s'introduí una llarga tradició de gust per la cultura, en especial el teatre. Malgrat tot, el sentiment continuava sent de ràbia contra els francesos. Els catalans van organitzar-se -com la resta dels espanyols- en Juntes que oferien resistència al nou govern de l'emperador Napoleó. Fins el 1814 va existir una dualitat de poder, d'una banda l'oficial, afrancesada, amb les antigues institucions cedides als francesos i una subversiva i popular que es declarava profundament contrària als invasors. Entenc aquest sentiment a Cadis, per exemple, però a Barcelona els francesos eren els invasors dels invasors i, posats a comparar, em sembla que era un xic millors. Finalment el 1814 els francesos van ser expulsats d'Espanya -amb la inestimable ajuda dels catalans- i de nou es va acabar la llengua catalana, el teatre i tot allò mitjanament civilitzat que havia arribat des de París. Ferran VII era el nou rei. Ara estem, si fa no fa, igual que abans de la Guerra del Francès.

3 Comments:

Blogger Roger T. said...

Raül, els catalans varem tenir una certa simpatia pels francesos, fins que vam descobrir que eren igual de dèspotes, o pitjor, que els espanyols. Després de la Guerra dels Segadors, i durant una dècada, aproximadament del 1640 al 50, Catalunya va deixar de pertànyer al Reyno de España per passar a posar-se sota jurisdicció del rei de França.

Catalunya s'havia revoltat contra el despotisme de l'exèrcit espanyol, que s'ostatjava a las cases de la població durant la guerra d'Espanya contra França. Va creure que posant-se sota protecció francesa, acabaria el despotisme, però l'exèrcit francès -sufragat per la Generalitat, a més- va utilitzar Catalunya com a camp d'operacions, i va exercir el mateix despotisme contra la població, cosa per la qual la Generalitat va tornar a jurar fidelitat al rei espanyol. Quan les tropes franceses marxaven, es van aturar al Rosselló, i van amenaçar al rei espanyol dient-li que o els entregava el Rosselló o no marxarien d'allí. I Espanya els va donar el Rosselló, els pagesos del qual es van anar revoltant durant dècades contra els nous amos, infructuosament.

Pel que fa als catalans, espanyols i francesos pretenen la mateixa cosa: quedar-se el nostre territori per ells i la seva nació. A més a més d'això, els catalans, en aquella època, es sentien profundament espanyols, no tenien cap consciència nacional clara, per dir-ho d'alguna manera. I el català, ja feia segles que havia anat perdent prestigi.

A més en aquella època Catalunya era una societat bastant sumida en l'obscuritat, conservadora i religiosa, i Napoleó i el "progrés" que ell portava tampoc agradava a molta gent. Sobre el tema de l'espanyolitat dels catalans al segle XVIII-XIX vaig fer el post http://magradaparlar.blogspot.com/2007/04/nosaltres-tamb-rem-espanyols.html . Bé perdona pel rotlle, salutacions.

5/26/2007 7:22 a. m.  
Blogger Maiol Sanaüja i Soler-Rossell said...

Raül, no estaràs estudiant Història del Dret Espanyol II oi? Tanmateix, em quedo amb versió d'en Roger T., s'observa el rigor històric ;)!

Una abraçada

5/26/2007 12:44 p. m.  
Blogger Guillem Casas said...

No entraré a valorar la història en sí perquè només recordo el què vaig estudiar a l'escola i és ben poca cosa. Crec que va ser allò de que ens fotien fora de casa nostra i tot (els catalans no ens ho devíem prendre molt bé això i d'aquí en devia sortir l'expressió 'hostes vingueren que de casa ens tragueren' jeje)

D'altra banda, m'has recordat una frase que crec que em va dir un dia el Moré i que jo no sabia i que te relació directa amb la Guerra del Francès:

Si el timbaler del Bruc s'hagués tocat els collons en comptes del timbal ara seríem francesos.

Tant per tant... millor francesos, ara bé, el millor de tot: Independents.

5/26/2007 6:58 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home