dissabte, de maig 05, 2007

El plaer del vertigen

Ahir comentava que Epicur era molt partidari d’abolir tota forma de dependència entre els individus, bàsicament per evitar el dolor que això pot acabar provocant. La dependència és una potencial font de maldecaps terribles però, d’altra banda, tenim el vertigen i el plaer que provoca. Saber que a mesura que augmenta el teu amor per una persona augmenten també les possibilitats d’iniciar un trajecte irreversible en la direcció de l’asfalt i concloure el viatge amb un monumental hostiot ens fa voler més i més. L’ésser humà no és racional, no ens enganyem. Si Epicur tenia una ment indestructible em sap greu dir que era una excepció, els mortals en general no som així. Ens encanta el risc, la velocitat, el plaer de saber que ens podríem fer molt de mal i no ens en el fem. No jugaríem a futbol si sabéssim que no podem perdre. És el plaer del vertigen, el plaer de jugar-se els estalvis de tota una vida a la carta més alta, i guanyar. Caminem tremolosos al llarg de la corda fluixa i com més es mou més ens agrada, com més alt millor, com més espantosa sigui la perspectiva d’acabar amb els óssos molts per l’impacte més afany per seguir caminant. No és que siguem idiotes, és que som uns animals. Tenim un terrible incentiu per arriscar-nos sempre, per no assegurar, és la voluntat de l’excel·lència, de tenir-ho tot, el nostre ego insaciable. La humanitat ha avançat gràcies al plaer del vertigen, gràcies a la dependència s’han aixecat els més excelsos monuments. Howard Roark, protagonista de The Fountainhead, depèn del seu treball i aquesta dependència construeix l’imponent Heller House. No tindríem Las Nanas de la Cebolla si Miguel Hernández no hagués estat dependent de la seva família. Epicur va viure feliç, però dubto que visqués complet, tan allunyat com vivia de l’immens plaer del vertigen. Per cert, quants dies van ja sense que digui res de política?

5 Comments:

Blogger Guillem Casas said...

Jojo!! Deixa'm dir-te que aquest article d'avui dona 40000 voltes al d'ahir. Sempre caquetes al cul, sempre amb bolquers per si les mosques... qué collons! A tirar-se pel barranc i si el paracaigudes no s'obre una bona putada tu! Però si s'obre, renoi, haurem volat durant uns segons i haurem sobreviscut! Què més pots demanar? És que potser no aniré a un concert del Frederick als EEUU per una cosa tan estúpida com perquè em poden clavar una bomba a l'avió d'anada? Oi que seria un grandiosa tonteria? Imbecilitats, la vida és per utilitzar-la i gastar-la fins a l'esgotament no per divagar i fer caqueta al WC.

5/05/2007 1:22 a. m.  
Blogger Guillem Laporta said...

No voldria contradir la veritat sagrada de les afirmacions del 25% del ND. En qualsevol cas, un petit apunt.

Cal matisar el següent: 'Epicur era molt partidari d'eliminar tota forma de dependència entre individus'.

N'era partidari en el cas que es tractés de les relacions amoroses, doncs aquestes acabaven comportant més mal que bé i impedien la consecució de l'ataraxia (absència de dolor a lànima). Les dones haurien de servir pel plaer carnal i només de tant en quant, doncs hom se'n podia acabar enamorant.

Tot al contrari, Epicur creia que les relacions de dependència entre amics eren d'allò més profitoses. L'amistat era per ell un valor suprem. Un amic de debò mai et traïria, afirmava, i no era necessari assumir els riscos absurds de l'amor.

Epicur estaria content amb tu aquests dies. També afirmava que la política era un plaer cinètic, que no contribuia a la felicitat i era millor practicar el "lathe viosas", o en altres paraules, sudar-ne.

Abraçades!

GUILLEM

5/05/2007 5:04 a. m.  
Blogger Odalric said...

Epicur ens volia màquines o plantes. No sabia el que es deia...
No sabia el que es perdia...

Som gairebé en època electoral: Toca LA política ;)

(però fes el que vulguis que passarem igualment per casa teva)

5/05/2007 5:19 p. m.  
Anonymous Anònim said...

M'encanta el vertigen i el risc. Això del benestar és molt comunista.

5/05/2007 10:40 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Well the heart that hurts is a heart that beats

5/06/2007 10:29 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home