dilluns, de juny 11, 2007

La Torre Agbar, consideracions filosòfiques

Avui pensava avorrir-los amb alguna parrafada indigerible sobre el que Epicur pensava sobre estimar les persones i sobre el gran error que suposa ser-ne dependent. Han tingut la sort, però, que abans d'escriure he tingut el rampell d'acostar-me al meu mirador preferit de la ciutat i que d'entre totes les (poques) coses que Barcelona ofereix a la vista, els meus ulls s'han anat a fixar en la fantàstica, meravellosa i astorant Torre Agbar de Jean Nouvel. Si els sóc sincer, aquest era un edifici que, fins aquesta nit, no m'havia acabat d'interessar ni per mal ni per bé tot i que li tenia una certa simpatia en haver estat molt criticat per la progresia de Barcelona. Aquesta nit, per contra, la seva tonalitat màgica, blava i vermella, elegant, la seva silueta com un cohet a punt de transportar la humanitat a un lloc millor, m'han impactat més de l'habitual. L'objectivisme d'Ayn Rand, sens dubte, ha superat de llarg la filosofia d'Epicur. Si el de Samos es limitava a proposar remeis per apaivagar el dolor que comporta viure en societat, l'escriptora americana decideix eliminar tota font de dolor, separant l'individu del monstre col·lectiu i aixecant-lo en l'excel·lència d'un ego inquebrantable. La Torre Agbar és obra del geni creador de l'arquitecte Jean Nouvel, no de cap corporació ni de cap equip, la seva magnificiència li ha estat impresa directament des de l'ànima del seu creador, sense intermediaris, sense reinterpretacions. La Torre Agbar s'aixeca imponent sobre una Barcelona mediocre per tot el que té de social. És tan ineficient preocupar-se pel que diguin els demés com construir un edifici tolerant opinions alienes. La humanitat avança gràcies a l'individualisme dels genis, al seu egocentrisme creador. La Torre Agbar és un gratacels fantàstic i una mostra més que ser bona persona és una subnormalitat que ningú no ens agrairà.

6 Comments:

Blogger Moré said...

Que vols que et digui , a mi em sembla lletja, extremadament lletja i amb un entorn penós, però suposo que és qüestió de gustos.

6/11/2007 12:28 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Benvolgut amic; hem afegit un link al seu bloc a l'apartat Enllaços d’Hospi.cat. Esperem que li agradi. www.hospi.cat

6/11/2007 2:43 p. m.  
Blogger Odalric said...

Jo crec que és una còpia de la de Londres...

També cal tenir en compte que en Nouvel la va poder fer pq els d'Agbar van voler. L'ego no sempre es suficient.

I la desgraciaran amb l'edifici que hi ha projectat al costat, que li traurà la silueta única. Com sempre, genials els de l'ajuntament...

6/11/2007 6:34 p. m.  
Blogger Guillem Casas said...

Jeje! Home, jo sí que és cert que aquesta forma que li van donar no és massa encertada, però bé, la veritat és que il·luminada queda ben maca.

Explicaré una curiositat de l'edifici (apartant-me del to filosòfic de l'article).

Es veu que tothom qui hi treballa han hagut d'idear amb cartolines i altres meravelles de la tècnica, uns para-sols enganxats amb Cel·lo a les finestres de vidre perquè la calor no es podia suportar.

I l'altre curiositat és que l'acústica és tan bona entre pis i pis que si el director fa fora algú al seu despatx tota la planta inferior se n'assabenta.

En fi, coses d'arquitectes. Ja saps que a casa les històries com aquesta surten a l'hora de sopar.

Portes enfora, normativa d'incendis.

6/11/2007 11:09 p. m.  
Blogger Jordi Coll said...

De dia és lletjota, però de nit i amb la il·luminació queda maca. El problema és que quan queda maca, de nit, és quan l'entorn és l'antítesi de la bellesa.

6/11/2007 11:59 p. m.  
Anonymous Anònim said...

A mi m'encanta, la trobo molt original i preciosa.

6/14/2007 8:57 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home