dissabte, de gener 27, 2007

Sobre l'article d'ahir (Macroresposta als vostres comentaris)

Com sempre que parlo d’Amèrica, no han trigat a contestar-me els amics Júlio i Guillem, i en Paco77, a qui dono una cordial benvinguda al blog i el meu més sincer agraïment per molestar-se en contestar amb un discurs que, tot i que crec erroni i tòpic, em sembla molt més seriós i ben format que d’altres que volten pel món. A banda del debat sobre l’energia nuclear que s’ha iniciat, i en el qual dono tota la raó a n’Odalric, passo a contestar els arguments contraris al meu article d’ahir. Moltes gràcies a tots per llegir i comentar.

-Tots dos em fan notar que Estats Units no ha signat el protocol de Kyoto. Bé, ja ho sabem que no l’han firmat. Firmar-lo, el que es diu firmar-lo, l’ha firmat per exemple Espanya. Barcelona triplica les emissions permeses pel vostre estimat protocol. Què és millor, doncs, signar un pacte i no acomplir-lo o no signar-lo?

-El Júlio diu el següent: “Per cert, no eren les subvencions a l'agricultura les que feien mantenir la pobresa al països en vies de desenvolupament, segosn XSiM? No seria més coherent subvencionar a les empreses que promouen la tecnologia d'implantació del etanol? No seria bo desincentivar el consum de gasolina?” Efectivament, penso com tu, es nota que ets un bon liberal, en el fons. El que succeeix és que el meu article no defensava aquestes subvencions, simplement dic que això és preferible a subvencionar d’altres coses molt més nocives per l’intel·lecte de tothom. Tu ja saps molt bé el que jo penso de les subvencions. En teoria ets tu qui hi està a favor.

-El darrer apunt del meu bon amic Júlio respecte l’article d’ahir és aquest: “I lo de subvencionar als okupes i tal, home, no sé, que s'escolti al bar que tinc a la meva cantonada durant un partit del Madrid, passi, pero aquest blog es un lloc potser massa exquisit com per dir sensesentits com aquest.” Sí, Europa subvenciona ocupes. Imma Mayol es declara més propera a aquest col·lectiu de lladres que no pas als especuladors (encara no sé què té de dolent ser especulador). Hi ha un senyor que es passeja pels jutjats de Barcelona mostrant les escriptures de casa seva perquè el deixin entrar, ja que està ocupada per una parella de xilens. Això és subvencionar, encara potser no es faci econòmicament.

-En Guillem m’acusa d’incoherent perquè ara em començo a empassar la cantarella del canvi climàtic. Home, Guillem, crec que ja es nota la ironia en l’expressió “l’apocalíptic canvi climàtic dels collons” com per a insinuar que m’ho estic creient. De tota manera, mai he negat la necessitat de la protecció del medi ambient, jo, si no que m’he limitat a apuntar que dubto molt que l’escalfament de les temperatures que actualment vivim es degui únicament a l’activitat humana i que sigui tan catastròfic com preteneu fer-nos creure.

-Diu en Guillem “Ui... no, no, manca de coherència. O critiquem als "catastrofistes" als que ara s'hi ha sumat el gran Bush, o els recolzem, però no depenent de qui ho digui.” I jo li responc que, naturalment, segueixo criticant els catastrofistes. De fet, l’article d’ahir els criticava encara més, afirmant que són ells els qui critiquen una o altra cosa en funció de la política del President Bus.

-Afirma, a més, el meu blood brother. “Com pots comprovar, les subvencions al blat no em semblen ni bé ni malament, ho trobo un afer colateral per a que a Bush no acabi enfonsat de merda fins al coll.” Gràcies per reafirmar la tesi del meu article. Faci el que faci en Bush, sempre és dolent o ho fa per salvar-se el coll de tota aquesta merda que dieu que l’enfonsa.

-Guillem says: “A més a més, iniciativa americana? Ara son els americans els inventors de solucions per al canvi climàtic??!! Perdona, eh, però no em cola. Els que ni firmaren Kyoto ara ens volen salvar el cul? Va, home, per favor Raül, que arribem a uns extrems que no cal arribar-hi per Déu...” Jo no dic que ningú sigui inventor de res per al canvi climàtic. Analitzo una política real americana –i això està clar, Bush encara no és el President de l’Índia- que, crec, beneficiarà el medi ambient. No dic que Bus vulgui salvar-me el cul, tampoc no ho ha de fer. Gràcies per recordar-nos que no han signat el protocol de Kyoto. Jo en dic honestedat de quan un es nega a signar un pacte perquè sap que no l’acomplirà i hipocresia de quan un el signe i no l’acompleix.

-Més Guillem: “Em sembla perfecte que es plantegin solucions però no només quan a un li van bé. Egoïsme pur i dur. A part, per a què volem solucions si no hi ha canvi climàtic, no????” Així que si una mesura és beneficiosa però s’ha pres motivada per l’egoisme passa a ser automàticament desautoritzada? Ho tindrem en compte. Jo no dic que això sigui una mesura contra el canvi climàtic, potser ho és contra la contaminació o potser en Bush ara té una empresa d’etanol i ja li va bé. El que vull fer notar és que, tan si la política americana beneficia o deteriora el medi ambient aquesta serà criticada sistemàticament.

-Última menció a en Guillem: Quan dius, en cert to sarcàstic, que en Bush proposa una mesura en un termini de 10 anys quan ell no se’n passarà ni un quart, insinues que les mesures que pren un President han de concloure durant el seu mandat? Em dona la sensació que, si fos així, el titllaries d’electoralista.

-Pel que fa a en Paco77, en primer lloc dir que m’ha sorprès la seva correcció en el comentari, el seu respecte cap a la resta d’opinions i el seu encadenament d’arguments realment bons siguin o no certs. Tot això és d’agrair en un comentari antiamericà, que sol fer servir la paraula “imperialisme” unes deu vegades per línia. M’agradaria preguntar-li, però, si realment encara s’empassa totes aquestes teories conspiratives –com encertadament senyala l’Odalric-. I, a més, en el cas que realment aquesta mesura d’en Bush s’hagués pres motivada per tots aquests interessos tàcits que dius, seria automàticament dolenta? Em trauria la raó quan dic que a la cantarella d’esquerres tant se li’n fot que les idees de Washingotn siguin, en efecte, bones o no pel medi ambient? D’altra banda, quan dius que Bush no intenta disminuir el consum de petroli perquè la gasolina només en representa una petita part, m’agradaria fer una analogia: Menjo massa pa, ara no menjaré pa per sopar. No intentes reduir el consum de pa, perquè encara prens pa per dinar. No et sembla?

En resum, que jo parlava de la mania de criticar Amèrica faci el que faci. Tampoc a mi em semblen bé les subvencions, però creia que als socialistes us feien gràcia com us la fa l’ecologisme. Ara teniu als Estats Units subvencions i una mesura que tindrà cura del medi ambient, però tampoc no us sembla bé. Estic segur que aplaudiríeu la situació si fos obra d’en Zapatero.

Moltes gràcies a tots per l’atenció i per comentar.

5 Comments:

Anonymous Anònim said...

Si ho digués Zapatero, clar que hi estaria d'acord. Fe en el líder, que se'n diu.

1/27/2007 12:58 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Masses coses a dir, intentaré ordenar-les al màxim.

Diré que em sembla que posant-nos a la defensiva tots intentem escopir al plat del company quan sabem que és de mala educació. M'explico: L'Odalric, per exemple, em feia menció dient que sembla que jo només critiqui als EEUU i lloi als altres, cosa que jo no he fet en cap moment i ho demostro forces dies al Terrat quan critico a gent d'esquerres sense complexes.

Si ZP fes quelcom semblant, t'he de dir que no se que diria. Provablement perquè ZP és President d'un país que encara no pot ni enllustrar es sabates als EEUU i perquè la seva persona dista molt de Bush. És a dir, que em dius que ZP ara vol anar amb energies renovables i posar aranzels al blat i donar-los subvencions... home, a priori bé, sí, perquè hem firmat Kyoto i no el cumplim (i ja vindria sent hora, com bé dius tú). De fet, per part de ZP seria un xic més lògic tot plegat perquè, en el seu cas, no em semblaria contradictori amb les seves idees.

Jo, el que volia reflexar és que, veient Bush, sembla ben bé un cas més de l'egoïsme i hipocresia política que ens empassem cada dia i RECALCO: La hipocresia en aquest cas inclou a BUsh, però també a molta gent d'esquerres! Ho dic perquè ja no se qui em retreia que jo critiques a Bush per la seva hipocresia quan tots els politics ho son. Home, per favor, dec poder criticar-los a tots i si en parlo d'un en concret criticar-lo a ell, no?

Pel que fa a la teva incoherència (o al menys això em semblava a mí i encara m'ho sembla una mica) només dir que allò del: canvi climatic dels collons, semblava dir que ara ja ho acceptaves. En tot cas, ho retiro i així tots contents.

I lo del pacte de Kyoto, et semblarà una ximpleria que nosaltres semblem hipòcrites al firmar-lo i no complir-lo però jo hi veig una grandíssima diferència:

Nosaltres l'hem firmat i si no el complim hem de pagar calers. És a dir, ens imposen un màxim i a partir d'aquest màxim es comença a buidar la butxaca. (Oju! D'això se'n beneficia tot el món perquè ja saps que l'aire contaminat de Japó el respirem nosaltres, i no ells... per allò de les corrents d'aire!)

Així que, a mí no em sembla pas lloable dir que no es signa pel simple fet de que no el cumpliria. El cas és que, no cal complir-lo, sinó cal imposar-te un màxim i un incentiu a reduir emissions bastant persuassiu: els diners (no parlem de cèntims d'euro, precisament...) A més al capdevall, l'aire el respirem tots, no només ells...

Firmar-lo i no complir-lo no és ser hipòcrita, vaja... ja que aquest era el fí del pacte: Reduir emissions com es pugui i incentivar-les.

I em torno a reafirmar en la idea que a tu et farà rabia per a ser una crítica, però jo la veig així i te la vaig fundamentar: Bush te la merda al coll (i això ho hauríes de veure tú també... no cal ser d'esquerres...), només cal veure (i aquí venien els meus fonaments) la seva popularitat i els seus canvis de rumb!

I aixó de les promeses a llarg plaç!! Oh! Molt importan, en serio! Un President te el deure i l'obligació de no pensar en electroalismes i en això estem massa d'acord. És a dir, absolutament a favor de que es prenguin decisions beneficioses pel país encara que no sigui el mateix President qui les dugui a terme. És més, ho veig com a una obligació seva. Ara bé, no em sembla correcte aprofitar un tema que, al menys a mí, em sembla seriós per a fer neteja d'imatge (però ja ho farà un altre).

"-Més Guillem: “Em sembla perfecte que es plantegin solucions però no només quan a un li van bé. Egoïsme pur i dur. A part, per a què volem solucions si no hi ha canvi climàtic, no????” Així que si una mesura és beneficiosa però s’ha pres motivada per l’egoisme passa a ser automàticament desautoritzada? Ho tindrem en compte. Jo no dic que això sigui una mesura contra el canvi climàtic, potser ho és contra la contaminació o potser en Bush ara té una empresa d’etanol i ja li va bé. El que vull fer notar és que, tan si la política americana beneficia o deteriora el medi ambient aquesta serà criticada sistemàticament."

Si llegeixes la primera frase, t'ho diu tot: No desautoritzo la decissió, desautoritzo com està fet i per quins motius. És a dir, em sembla molt bé que ho faci però, per dir-ho coloquialment, Bush hauria de demanar perdó per a masses coses abans de fer això. És allò d'explotar nens i després fer-se una foto al costat d'un nnadó mort de gana amb un xec de 2 metres per 4 de mig milió de dòlars.

Doncs, sí, jo a això li'n dic hipocresia. I et ben juro que me'n alegraré molt el dia en que no hagi de criticar als EEUU ni al seu President, però ara no em mereixen respecte, ho sento.

D'altra banda, dir-te que en Paco77 (en Luis), bon amic meu de la universitat, forma part d'una mena d'experiment que vaig intentar: Escriure aquell article per veure la teva reacció. Jeje! Ja saps que m'agrada jugar...

Volíem que fos un llistat objectiu d'arguments i que no quedés tacat (o massa tacat) d'idees personals.

Per la critica que ens fas, però, et vull dir que l'error el comets tú. I és que, al menys nosaltres, a qui critiquem és a Bush i no a la seva idea.

"a la cantarella d’esquerres tant se li’n fot que les idees de Washingotn siguin, en efecte, bones o no pel medi ambient? "

Mentida! La idea ja hem dit que no és dolenta!! Critiquem la forma i que qui la fa no està sent coherent amb les seves idees sinó que ho fa per propi interes, per imatge! Som persones que ens oposem a la hipocresia electoralista política (i ens agradaria pensar que tu també). Ens repugna. Per tant, no critiquem una idea, critiquem l'home.

Per últim: lo de la iniciativa americana ho deies tu, amb la qual cosa jo deduia (òbviament)que atribuies als americans la iniciativa de fer quelcom bò pel món. Encantat de que ho facin però injust atribuir-los un tret que fa temps que des d'aquí intentem disparar i que, justament ells (o en Bush) ens impedeixen fer-ho.

Apa, salutacions cordials de'n Guillem i del seu experiment.

1/27/2007 4:24 p. m.  
Anonymous Anònim said...

"a qui critiquem és a Bush i no a la seva idea"
"no critiquem una idea, critiquem l'home"


Això no és sectarisme?

1/27/2007 9:57 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Paco77 i Guim:

EEUU és molt gran, és impossible criticar tot el país, només es pot fer crítica de part d'ell. En el nostre cas, critiquem la política de l'Administració Bush (això no ho considerem setarisme). Per Administració entenem a Bush, al seu equip i als seus votants (si encara en queden). Bush ha perdut les seves majories al Senat i a la Congrés i repetim: la pèrdua de popularitat.

La constant lluita contra el terrorisme ens recorda a la Guerra del Vietnam empresa per Nixon i Kishinger contra l'enemic comunista. I, a part, ens sobta que a Bush no aprengui dels errors del passat ja que recordant aquella nefatsa guerra, els americans van haver de tornar a casa amb la cua entre les cames i amb un nombre de baixes que feia esgarrifar. Però, no volent-nos desviar ed la temàtica, repetim que la idea no és gens dolenta, però s sempre actuem amb interessos econòmics arribarem sempre tard a resoldre els problemes amb els que ens trobem. Perquè no responem a les problemàtiques mundials obliant-nos de la butxaca?

Podem dir que, sense ànim de ser catastrofistes, que actuant al ritme de l'economia podem enviar a les generacions futures a una vida pitjor que la nostra quan, per simple coherència històrica, hauríem de deixar el món com a mínim, igual que l'hem torbat.

Les iniciatives que es prenen a destemps generen males conseqüències. Per exemple, si les mesures contra el món àrab s'hagués pres abans, potser encara tindriem torres bessones. No diem que no es tinguin que prendre decisions, sinó que s'han de pendre amb coherència i a temps.

Si a més a més qui la pren ens reconeix que la política portada fins al moment era errònea i que ara es vol canviar de rumb, no toca més remei que treure's el barret, però costa de creure que Bush ho faci pel bé planetari quan mai s'ha dgnat a acceptar la realitat del canvi climàtic.

La terra de les oportunitats deixa passar les oportunitats que el món li ofereix.

1/28/2007 2:08 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Com dieu que es podien haver salvat les torres bessones?

1/28/2007 10:05 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home