dimecres, d’abril 18, 2007

Sobre les armes de foc

I bé, ja m’imaginava que passaria. Després de la terrible i absolutament condemnable matança de Virgínia, no ha trigat a obrir-se, de nou, el debat sobre les llicències d’armes i les seves concessions. Certament, el tema dona molt de sí i crec que no s’hi pot establir un debat racional ja que és més una qüestió de conviccions que no pas d’arguments. D’altra banda, no puc estar-me de comentar amb vosaltres què és el que jo penso sobre la venda d’armes així que, si em disculpeu, us en faig cinc cèntims: En primer lloc, i tenint en compte que el que més m’importa és la llibertat de l’individu, no veig perquè la venda d’armes no pot ser lliure previ control d’antecedents penals i revisions mèdiques. En segon lloc, ha quedat demostrat empíricament (vegi’s Florida) que una obstrucció legal en les transaccions d’armes de foc apuja els índexs de morts per bala a causa del mercat negre que es constitueix al voltant. En tercer lloc, crec que cadascú és lliure de defensar la seva llar com li vingui en gana. En darrer i lloc, i com a punt que més s’avé a l’ocasió, em penso que la matança de Virgínia té molt poc a veure amb el fet que a Estats Units les armes s’aconsegueixin de forma senzilla. Vull dir, algú em pot dir algun lloc del planeta on un criminal no pugui aconseguir una pistola? És a dir, el fet que hom pugui anar a una armeria i fer-se amb un parell de retallades, no implica, crec, que s’usin per a fer matances. Vaja, com si només les pistoles legals servissin per a fer matances. Se m’acut la comparació amb el mercat de la droga, el qual opino que s’ha de legalitzar completament per a acabar amb el narcotràfic que tants perills i mals de cap du a la societat. I, és clar, una cosa és legalitzar el mercat de la droga i, una de molt diferent, deixar que els drogodependents campin al seu desig per places i carrers, com també crec, naturalment, que ha d’estar penat l’ús no apropiat d’aquestes.

8 Comments:

Blogger Odalric said...

Si un boig volgués fer una matança a l'UAB, la UPC, Esade o el Pryca, ho podria fer de la mateixa forma que ha passat a Virgínia.
Vull dir que si un boig fa una bogeria, parlar de cóm la fa no és el més determinant.
Però clar, si podem criticar els EEUU no ho deixarem de fer, oi?

(amb el tema de les drogues no estic per la total legalització de TOTES les drogues. El crack o la heroina no haurien de ser legals com no ho és el consum de colza)

4/18/2007 11:01 a. m.  
Blogger Marc Miquel said...

Diria que tant utòpic és el socialisme que tu detestes, com el liberalisme descarnat que preten donar a l'home tota la llibertat del món. No crec que la societat sigui prou madura per a engollir aquest pas de llibertat i de la manera que evoluciona, tampoc sembla que el què pretengui és fer ciutadans madurs, sinó consumidors autòmats.

En el cas d'Estats Units ja venen d'una cultura viciada per les armes i per tant, s'hauria de reeducar la societat sencera: cosa pràcticament impossible a dia d'avui i amb els interessos que hi ha per mig. Em sembla que posar les armes o drogues més a l'abast fa que la violència o l'evasió irresponsable sigui molt més fàcil de recórrer enlloc d'afrontar més humana (i racionalment) els problemes. D'acord que hem estat capaços de crear tot el potencial aquest, però gestionar-ho és una altra cosa.

4/18/2007 11:19 a. m.  
Blogger Moré said...

Marc Miquel, Estats Units una cultura viciada per les armes? No els deus conèixer oi? L'accés a les armes no pressuposa el seu us. Si fos aixío els nivells de violència als USA seria infinitament més gran que a Espanay on tenir una arma és difícil -o no- donat que le4s armes de caça són extremadament fàcils de tenir.

4/18/2007 12:58 p. m.  
Blogger Moré said...

Ah i d'acord amb Odalric en el tema de les drogues. Allò que pertany al capítol que pot deteriorar la salut personal i social no s'ha de permetre.

4/18/2007 12:59 p. m.  
Blogger Guillem Casas said...

Jeje, em permetràs jugar amb les teves paraules, Moré:

" Allò que pertany al capítol que pot deteriorar la salut personal i social no s'ha de permetre. "

Amb una pistola puc deteriora tant la salut personal com la social, no? Em puc suicidar i puc matar com han fet a Virginia.

Amb en raül no es que pugui dir que no hi estic d'acord però et diré el mateix que et vaig dir l'altre dia. Tens raó tot i que no veig perquè carai s'ha de permetre tenir uns objetctes tant aberrants com son les pistoles. Em sap greu eprò la vegada que vaig anar al paintball (on les bales son de pintura) vaig estar a punt de desistir quan vaig veure com disparaven per primera vegada. Em va fer por, així que imaginat amb una de veritat. Són objectes de terror i sí, et podens ervir per defendre't d'un boig però de boijos, com tots diueu, n'hi hauran sempre i no dependrà de les armes que tinguem que desapareguin.

No obris la porta de casa teva a desconeguts, com et vaig dir.

Jo, personalment, no estic a favor del comerç lliure d'armes tot i proves i reconeixements mèdics previs. D'armes, com menys, molt millor.

I tu em parlaves dels ganivets. ja t'ho vaig dir: Gràcies a Déu no necessitem una metralleta per a tallar un bistec.

4/18/2007 1:20 p. m.  
Blogger Guillem Casas said...

La meva solució? també te la vaig dir. No passa pas perquè tu tinguis una arma a casa el fet d'estar segur sinó pel fet d'unes forces de seguretat més eficients.

4/18/2007 1:23 p. m.  
Blogger Moré said...

Guillem, Guillem... no siguis dolent que veig que vas massa conferències de la Mayol i el Carod i la demagògia se t'enganxa... Si vols pots deteriorar-te la salut amb tantes coses...

El tema de les armes és personal. El que ha de ser delicte es fer-les servir malament. En cap cas tenir-les. De totes maneres deia el meu pare Z''L que si tens un pistola i la treus has d'estar disposat a fer-la sevir. No serveix l'argument de que és solament un "arma" disuassòria. Si no la vols fer servir no la tinguis, et serà simplement un problema.

4/18/2007 2:57 p. m.  
Blogger Vida quotidiana said...

En un altre bloc ja ho vaig comentar. Si fos per armes, a Suïssa o al Canadà ja no quedaria gent viva... i curiosament són dos dels països on les morts violentes per armes de foc estan per sota la mitjana. A més, qualsevol persona que vol fer mal sap on aconseguir-les, sigui o no legal.

4/20/2007 12:26 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home