dimarts, de desembre 04, 2007

Werther. Romàntics i Liberals.

Com ja hauran notat els lectors més audaços, aquest article acaba per explicar el final del fabulós Werther de Goethe, així que si, tot i estar recomanada per mi, algú té interès en llegir la novel·la, ja saben per a què serveix la creueta de dalt. Dit això, Werther mor, se suïcida, s'allibera, poden dir-ho com vulguin. Es carda un tret al cap, fart d'estar sotmès al turment que li provoca el seu enamorament de la bella Lotte. En general, els romàntics se suïcidaven per amor, almenys això diuen els llibres de l'ESO, però mai m'ho van acabar ben bé d'aclarir, potser no era classe, també pot ser. Llegint el Werther ho veig molt clar, se suïcidaven perquè eren liberals. Què hi ha sobre aquest beneït planeta que robi més llibertat que la dependència amorosa? Res, ja ho deia Epicur -tot i que hem de tenir en compte que encara no havia nascut el Che Guevara quan ho va dir-. Doncs això, que em sembla que el bo d'en Werther és un liberal prototip, que prefereix morir a viure atrapat en un amor que, com ell mateix diu, l'anul·la completament com individu. Nosaltres sempre diem, mig en broma, que som uns romàntics, i es veu que els romàntics, també mig en broma, es fotien bales entre cella i cella perquè eren liberals. Coses de la vida, ves.

5 Comments:

Anonymous Anònim said...

La pobra Dominique ja va trobar-se amb aquest conflicte... i va acabar mirant NY des del capdamunt del Wynand building.
Coses de la vida, ves.

12/04/2007 10:39 p. m.  
Blogger Guillem Casas said...

Jaja! Animalot.

12/05/2007 12:11 p. m.  
Blogger Jordi Coll said...

Aviam si encara resultarà que som uns putos moderats!

12/05/2007 1:17 p. m.  
Blogger Unknown said...

I el Quixot també era liberal, ja que vivia en el seu univers individual sense importar-li el que pogués dir altri.
I Madame Bovary també era liberal, perquè es deixa portar pels seus desitjos per tal de maximitzar la seva satisfacció sense que la freni gaire el pensament únic tradicional de la seva època.
I Moby Dick també era liberal (la balena, dic), perquè campava pels oceans amb plena llibertat.
I Teo (el de Teo va a la Piscina) també era liberal, perquè va descobrint el món per poder prendre consciència de la llibertat individual i viure com a individu completament lliure.
And so, and so...
Salut!

12/06/2007 12:43 p. m.  
Blogger Odalric said...

Molt bo...

12/10/2007 11:21 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home